Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА У БАРОШЕВЦУ

ХРАМОВНА СЛАВА У БАРОШЕВЦУУ недељу, 14. октобра 2018. године, када наша света Црква прославља успомену на Покров Пресвете Богородице, у месту Барошевцу, надомак Лазаревца, служена је света Литургија поводом храмовне славе. Предстојатељ сабрања био је игуман манастира Пиносава Петар (Драгојловић), а саслуживали су му свештеници Колубарско-посавског намесништва Епархије шумадијске, као и гости из Епархије бачке и Епархије сремске. Благољепију служења допринело је појање Православних Србских појаца. Овогодишње прослављање храмовне славе у Барошевцу протекло је у посебној, свечаној атмосфери, а иначе велика порта била је тесна да прими све вернике који су поред празника похитали да прославе и обнављање храма у свом месту.Радови на обнови барошевачке светиње трајали су годину дана и приведени су крају захваљујући прилозима верног народа и донацијама ЕПС-а и синдиката РБ “Колубара”.

У надахнутој беседи игуман Петар (Драгојловић), захвалио се свима који су на било који начин помогли обнову храма: “Данас је посебно благословен Барошевац, јер Покров Пресвете Богородице наткриљује овај молитвени скуп. Она се моли за све нас, и не само нас, већ и читав свет. Нема веће радости него да вам Пресвета Богородица буде предстатељница и молитвом као неким невидљивим, духовним покровом наткриљује ово село. Обнављајући храм верници су у њега уградили своја срца, љубав, читаво своје биће, са надом да ће храм обновити њих саме, њихове домове и породице. Нека вас све ово место још дуго освећује, учи смирењу, посту и молитви, а пре свега, невидљивом силом Божијом окупља на свету Литургију”.

У наставку Литургије велики број верника се причестио, преломљен је славски колач и додељена су признања најзаслужнијим верницима за обнову храма. Додељена су: два Ордена Новомученика крагујевачких 1. реда: господину Томиславу Ђурђевићу из Зеока и господину Милану Ђорђевићу из Барошевца; три Ордена Новомученика крагујевачких 2. реда: господину Милораду Грчићу из Обреновца, господину Зорану Николићу из Барошевца и господину Миодрагу Ранковићу из Миросаљаца; два Ордена Вожда Карађорђа: господину Славку Николићу из Барошевца и господину Радосаву Игњатовићу из Барошевца. Овом приликом подељено је и шеснаест Архијерејскох Грамата.

Радост сабрања настављена је трпезом љубави која је за окупљене припремљена трудом и залагањем пароха барошевачког Милана Матића и верника ове парохије.