Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

У уторак, 22. јануара 2019. године, када наша Црква слави светог мученика Полиевкта и светог Филипа Московског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Пантелејмона у Станову. Његовом Преосвештенству Господину Јовану саслуживали су: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и протођакон Иван Гашић.

За певницом су појали: протојереј Драгослав Милован, протојереј Горан Ђерковић и г. Дејан Симић. Чтецирао је г. Марко Гаљак. Братство храма и верни народ благодарни су Господу и своме Епископу на благодати и благослову које он доноси и приноси у овом светом храму служећи Господу Богу своме и спасу нашему Исусу Христу.

После прочитаног Јеванђеља Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован у беседи је рекао: ”Христос се јави браћо и сестре! Ево Црква нас својим богослужењем ових дана, иако смо недавно прославили Богојављење, подсећа о значају тог празника, и заиста празник Богојављење има огроман значај за наш духовни живот и наше спасење. Заиста браћо и сестре све што је Христос остварио за наше спасење и нашу веру, све се то може у самом празнику Богојављења видети. Колики је значај празника Богојављења, иако се некада и Божић и Богојављење празновало као један празник, ми то најбоље видимо из тога што сва четири јеванђелиста говоре о значају овога празника. И такође сва четири јеванђелиста говоре шта је претходило јављању Бога на Јордану и крштењу Господа нашега Исуса Христа. И они говоре браћо и сестре како се пре јављања Бога на Јордану појавио један човек свет, праведан из пустиње, непознат, а то је био свети Јован Крститељ. И он је тај који је припремао народ за долазак Господњи. А његова припрема је била у његовој проповеди, а проповед је била уствари о покајању. И сваки онај човек који би признао да је грешан и који се покајао, и почео да живи покајничким животом тај је човек духовно прогледао браћо и сестре”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Недељко Дикић, ђакон