Одштампајте ову страницу

ЦРКВА У ГРОШНИЦИ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУ СВЕТОГ ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВА

ЦРКВА У ГРОШНИЦИ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУ СВЕТОГ ГРИГОРИЈА БОГОСЛОВАУ четвртак 07. фебруара 2019. године, Епископ шумадијски Г. Јован служио је свету Архијерејску Литургију у храму Светог Григорија Богослова у крагујевачком насељу Грошница. Владики Јовану су саслуживали архијерејски намесник лепенички протојереј-ставрофор Саво Арсенијевић, протојереј Дејан Петровић, старешина храма Светог Григорија Богослова протојереј Душан Илић, јереј Ненад Милојевић, као и протођакони Иван Гашић и Мирослав Василијевић. Чтецирали су вероучитељи г. Стефан Радисављевић, Марко Гаљак и ученик трећег разреда основне школе Павле Гашић.

Литургију су својим појањем улепшали протојереј Драгослав Милован, студент теологије г. Рајко Сеновић, Драгана Милутиновић, монахиња Ирина настојатељица манастира Светог Димитрија у Бајчетини и искушеница Малина Гицић.

Беседећи на 36. зачало Јеванђеља од Јована, Владика је рекао: „Свети Григорије Богослов је све чинио собом и Духом Светим који је пребивао у њему. У Цркви само двојица људи носе назив Богослов: свети Симеон Нови и свети Григорије. Ако реч богослов преведемо на српски језик, она онда значи да је богослов онај који се моли. Без смирења то није могуће. Послушност је сама молитва и она га је утврдила у вери, нади и љубави, јер је испред њих и у њима Бог. Зато у светом Григорију нема сујете и жеље за влашћу, већ за служењем. Зато је послушност основ вере. То је предавање себе Богу, јер је човек биће заједнице. Ако смо сви усмерени к Богу, сви заједно служимо и у том служењу имамо своје место на које нас је поставио Дух Свети. Такав пример је свети Григорије Богослов, коме је молитвена послушност Цркви помогла да буде пастир те исте Цркве”.

Након причешћа верног народа, преломљен је славски колач, а домаћини су били прота Душан Илић и јереј Ненад Милојевић са црквеноопштинским одбором. Њиховим старањем приређена је трпеза љубави у парохијском дому где је славље верног народа настављено са својим Владиком.

протођакон Мирослав Василијевић