Одштампајте ову страницу

БЛАЖЕНА КСЕНИЈА ПЕТРОГРАДСКА ПРОСЛАВЉЕНА У ШУМАРИЧКОМ ХРАМУ

БЛАЖЕНА КСЕНИЈА ПЕТРОГРАДСКА ПРОСЛАВЉЕНА У ШУМАРИЧКОМ ХРАМУУ среду, 6. фебруара 2019. године, у вечерњим сатима, верни народ шумаричке парохије окупио се око свог храма да прослави дивну угодницу Божију, и преподобну матеру нашу свету Ксенију Петроградску, сведочећи јеванђелску истину да се “не може град сакрити када на гори стоји”( Мт. 5,14).

Ова угодница Божија беше јуродива Христа ради, а подвиг јуродства је узела врло рано, после изненадне смрти мужа. Сав свој разум и достојанство је жртвовала за Христа, свакодневно пролазећи пут поруге, али добри Бог који ни врапце на грани не заборавља, прославио је ову светитељку. Некада незнана, по смрти се велегласно објављује целом свету нудећи своју несебичну помоћ.

Као сведочанство усрдном заступништву свете Ксеније за људски род, сведочила је пуна шумаричка црква. Многи су дошли да изразе љубав према светитељки и захвале за пређашња доброчинства, а други пак тражећи утеху и лека.

Вечерње молепствије отпочело је акатистом овој угодници Божијој, чији радосни поздрав је појачки узвикивала цела црква, не разликујући певнице од наоса, сведочећи тројно јединство вере, љубави и наде у Тројединог Бога, а изображавајући јединство Тела – Цркве Христове. По прочитаном акатисту пререзани су колачи које су верни принели.

Након тога служашчиј храма, протонамесник Срђан П. Тешић се обратио вером народу подсећајући на непрестано и свеусрдно заступање свете Ксеније. Како свети владика Николај каже, сада је више са нама него за живота и свакоме брзо притиче у помоћ, јер она постаде неугасива светиљка која светли пред престолом Божијим. У својој богонадахнутој беседи подсетио је да смо позвани да страдамо за ближњега, као пројаву хришћанске врлине, и додао да нам њени подвизи и страдања светле и дају снаге да истрајемо на путу Богочовека Христа, који је Једини Пут, Истина и Живот!

Након помазања уљем из кандила свете Ксеније, уследило је послужење за све присутне.

Страхиња Вуксановић,апсолвент права