Одштампајте ову страницу

ИЗЛОЖБА ИКОНА У ЛАЗАРЕВЦУ

ИЗЛОЖБА ИКОНА У ЛАЗАРЕВЦУУ прву недељу Великог поста, Недељу православља, 17. марта 2019. године, у Центру за културу Лазаревац, ученици школе иконописа при лазаревачком храму, другом самосталном изложбом икона обележили су мали јубилеј, пет године постојања школе. Наиме, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, школа иконописа почела је са радом на празник Сретења Господњег, који је и узет као слава њених ученика.

До сада су ученици иконописа излагали на неколико заједничких и једној самосталној изложби у нашем граду и тако се представили лазаревачкој јавности. Почело се са радним сретењским изложбама, на којима су излагане вежбе ученика. Из године у годину могао се видети напредак који су полазници школе марљивим радом и трудом постизали. Ова последња изложба, круна је њиховог вишегодишњег рада и на њој је изложен само део икона које су настале у последње две године. Окупљеној публици, обратили су се свештеник Влада Димитријевић, координатор радионице, свештеник Милош Ћирић, пригодном беседом о победи православних над иконоборцима и дугогодишњи учитељ школе господин Александар Павлић, академски сликар и иконописац. Они су ученицима школе пожелели пуно успеха и напредовања у даљем раду, а школи дуго трајање и још пуно успешних изложби. Подсетили су да је неговање дарова које нам је Господ подарио наша обавеза и одговорност. Иконе наших ученика већ красе многе лазаревачке домове, а то је и била наша жеља када смо ову причу пре пет године почињали.

Изложбу ће заинтересовани моћи да погледају и у току наредне недеље. Као и претходних година, поставка ће бити едукативног карактера, јер ће вероучитељи у галерију “Свременици” доводити ученике и практично их упознавати са теологијом иконе и техникама иконописања.