Одштампајте ову страницу

ЗАПОЧЕО ЦИКЛУС РАЗГОВОРА О ВЕРИ У МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИ

ЗАПОЧЕО ЦИКЛУС РАЗГОВОРА О ВЕРИ У МЛАДЕНОВАЧКОЈ ЦРКВИУ четвртак 21. марта 2019. год., са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована, у препуној Свечаној сали парохијског дома храма Успења Пресвете Богородице одржан је први сусрет у оквиру разговора о вери – Упознајмо православље. На иницијативу братства младеновачког Храма, на челу са Архијерејским намесником младеновачким протојерејем-ставрофором Жељком Ивковићем, одлучено је да се интензивира у току Васкршњег поста рад на мисионарском плану.

На самом почетку присутне је након прочитане молитве поздравио јереј Марко Јефтић и изразио захвалност свима, који су се у неочекивано великом броју одазвали позиву. Након тога је отац Марко изложио православно учење о Богу, вери и Цркви. Наглашени су сви важни аспекти темеља хришћанства и указано на најзначајније појмове, који су детаљно објашњени. Након уводног предавања аудиторијум је постављао питања младеновачким свештеницима на бројне теме из нашег црквеног живота. Дијалог је трајао скоро два сата. Одлучено је да се скупови одржавају сваког другог четвртка, а да поред предавања буде присутан и мултимедијални сегмент, који ће помоћи у бољем разумевању православља.

Циљ ових предавања је катихеза или систематско упознавање са основним истинама наше вере, давање одређеног доприноса њиховом правилном разумевању и тумачењу, будући да смо сведоци времена у коме се на разне начине тумаче исте, разоткривање и истицање праве суштине и смисла православне духовности и живота у Цркви, почевши од крштења као нашег духовног рођења, па све до причешћа као круне живота у Цркви, пратећи две димензије: историјски хришћански живот (историјску реалност Цркве) и есхатолошки (будући) живот (димензију идеалног).

План и програм наставе предавања прати потребе верног народа нашег града, као и оних који желе да постану активни чланови литургијске заједнице храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу.

Оно што је примарни циљ је да код верника и слушалаца предавања створимо свест о неопходности литургијског живота. Веронаука за одрасле при Цркви планирано је да почне са радом у марту 2019. године. Намера је да у предавањима учествују поред свештеника и вероучитељи нашег намесништва. За разлику од Духовних трибина, које имају вишегодишњу традицију и велику публику, жеља је да ови разговори буду личнији и покушају да одговоре на питања која интересују наше вернике и суграђане. Тако бисмо спречили погрешно и злонамерно информисање, којeм су непрестано изложени путем масовних штампаних и електронских медија.

ОКВИРНЕ ТЕМЕ ЗА ПРВИ ПЕРИОД РАЗГОВОРА О ВЕРИ

  1. Ко је Бог – шта је вера – шта је Црква;
  2. Преглед богослужења са посебним освртом на Литургију;
  3. Упознавање са најважнијим молитвама – тумачење Оче наш;
  4. Васкршњи пост и великопосна богослужења;
  5. Страсна седмица и Васкрс;
  6. Хришћанска уметност – иконопоштовање.

Теме су оквирне, потребно је оставити времена за питања тако што ће предавач изложити тему, упознати аудиторијум и тиме испровоцирати дијалог. Могуће је уместо излагања одређених питања организовати гледање документарних филмова на поменуте теме.

јереј Марко Јефтић