ВЛАДИКА ЈОВАН: “МОЛИТВА ЧОВЕКА ПОДСТИЧЕ НА ПОСТ, А ПОСТ ЧОВЕКА ПОДСТИЧЕ НА ПОКАЈАЊЕ”

ВЛАДИКА ЈОВАН: “МОЛИТВА ЧОВЕКА ПОДСТИЧЕ НА ПОСТ, А ПОСТ ЧОВЕКА ПОДСТИЧЕ НА ПОКАЈАЊЕ”У суботу, 23. марта 2019. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у крагујевачком насељу Вашариште. Епископу су саслуживали: протојереј – ставрофор Синиша Марковић, протојереј Небојша Ракић, протонамесник Бранислав Матић, протонамесник Александар Сенић и ђакон Александар Ђорђевић.

Након прочитаног Јеванђеља, Владика Јован је говорио о значају поста и молитве, два крила којима се човек уздиже до небеских висина.

“У данашњем Јеванђељу видимо, браћо и сестре, како се Господ наш Исус Христос, када је исцелио многе болеснике, повукао на једно пусто место да се моли Богу Оцу. Тиме нас поучава да и ми треба да се молимо, да се повучемо, не морамо на пусто место, већ у своје срце и да проверимо да ли је срце припремљено за молитву. У срцу је све, и Бог и ђаво, и добро и зло, и љубав и мржња, све је то у човеку, а до њега је да се определи. Бог нашу одлуку прима, а ми морамо схватити да оно на шта смо се одлучили повлачи са собом и одговорност. Људи могу бити добри, али нико не може бити добар као Бог јер је Он распет за нас и целог себе дао за нас. Зло и грех човека залеђују, а у залеђеном срцу ништа не може да бива, осим оног леда који је хладан. Бог нас је створио да имамо топлоту, раскрављено срце у које се могу сместити и Бог и човек. У леденом срцу, са друге стране, борави онај који се бори и против Бога и против човека. Христос благодарећи Богу Оцу поучава нас да и ми за свако добро треба да заблагодаримо Богу који нам много више дарује него што смо заслужили. Наша је дужност да будемо добри људи, добри хришћани, добри православци. Молитва човека подстиче на пост, а пост човека подстиче на покајање, а покајање подстиче човека на промену. Богу не треба наша молитва, али нама треба молитва браћо и сестре, зато што ми молитвом умилостивљавамо Бога, а без милости Божије нема нам спасења. Када на доброту Божију дометнемо наше добро и када на Његову милост дометнемо нашу милост, тада се можемо спасити. Када човек моли Бога и када је његова молитва искрена, онда том молитвом човек исповеда своју немоћ. Апостол Павле каже: “Када сам немоћан, тада сам силан”, и тиме нам поручује да се, када смо немоћни да грешимо, у нас усељава благодат Божија која нас чини силнима и подстиче да чинимо добро. Нама је потребан лек, а наш лек је Господ, причешће, свете тајне, то су лекови које нам Господ даје. Молитва мења људско срце, оплемењује га и обнавља. Човек треба стално да се обнавља. Молитва решава све проблеме које живот поставља пред човека”, закључио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Учешћа у светој Литургији узели су и ученици ОШ “Јован Поповић”, које је у храм довео вероучитељ г. Милош Тодоровић. Ђаци су се причестили и тим чином крунисали све оно што су на часовима верске наставе до сада научили.

По свршетку свете Литургије заједничарење је настављено трпезом љубави приређеном од стране свештенства овог светог храма.

Урош Костић, ђакон