ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА БЕЛИЧКОГУ петак треће седмице Васкршњег поста, 29. марта 2019. године, када наша света Црква слави Светог Алексија - Човека Божијег, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован благоизволео је да принесе пређеосвећене Дарове на часни престо Старе Милошеве цркве у Јагодини и њима причести себе, своје свештенство и монаштво, као и вернике шумадијске Епархије.

Свештенослужитељи Божији Архијерејског намесништва беличког, након исповести су заједно са верним народом Јагодине дочекали Преосвећеног Владику Јована, који је затим началствовао Литургијом Светог Григорија Двојеслова, Епископа града Рима. Епископу града Крагујевца и целе Шумадије овом приликом саслуживали су: игуман Онуфрије Вранић, протојереј Александар Гајић, протонамесник Миломир Тодоровић и јереј Александар Радосављевић. На служби је појао свештенички хор беличког архијерејског намесништва под управом протојереја Зорана Симоновића.

Преосвећени Владика је у својој надахнутој беседи пожелео својим епархиотима да “нам овај пост буде управо подстрек на чињење добра, на живљење по добру, на ходање по добру, на мислење по добру и да овај пост буде дар да сагледамо себе, да сагледамо своје грехове, а сагледати своје грехове дар је Божији”. Владика је истакао да је управо сагледавање наших грехова предуслов да се покајемо и добијемо опроштај од Господа. И да се смиравамо. Епископ шумадијски се осврнуо и на неколико цитата из старозаветних читања овога дана. Премудрости Соломонове су биле инспирација да Епископ упути поуку о дрскости која проузрукује бешчашће. “Дрзак човек не види никога испред себе, никога. Па ни самога себе он не види. Дрзак човек је, браћо и сестре, непоправљив човек. Јер дрскост долази од гордости. Од сујете, од саможивости, од себичности. Дрзак човек, браћо и сестре, не уме – не само што неће, него чини ми се не уме да послуша ништа што је добро. И зато је дрзак човек сав у бешчаћу – без части. А то значи без било каквих добрих дела, браћо и сестре. Зато чувајмо се дрскости ... ”, јер такав човек се не може спасти по речима Преосвећеног Владике.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После свете службе на којој се причестио велики број присутних верника, братство Старе јагодинске цркве уприличило је послужење за све свештенство беличког архијерејског намесништва, за којим је уследило читање реферата на тему “Обнова Пећке Патријаршије у време Патријарха Макарија Соколовића” протонамесника Бобана Сеновића.

вероучитељ Угљеша Урошевић