ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ДРАГОВУ

ЛИТУРГИЈСКО САБРАЊЕ У ДРАГОВУСубота, трће седмице Васкршњег поста, када наша Света црква прославља угодника Божијег Св. Алексија Човека Божијег, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у селу Драгову. Епископу су саслуживали: Сава Арсенијевић, протојереј-ставрофор, Живота Марковић, протојереј-ставрофор, Драгослав Цветковић, протојереј, Слободан Савковић, јереј и Иван Гашић, протођакон.

Драговски храм, који је посвећен Светом великомученику Георгију, био је испуњен верним народом који је дошао да заједно са својим првојерархом узнесе молитве Господу.

Након прочитаног одељка из Светог Јеванђеља, Епископ је поучио народ подсећајући све присутне да се налазимо у данима поста и да је ово време када треба да се човек поправља. Владика је нагласио: “Пост освећује човека. Пост чини човека чистим. Ако хришћани посте онако како нас Јеванђеље учи, ми се налазимо онда у једном светом периоду. Пост нас позива да сагледамо себе, да проверимо себе. Пост нам је дат да се чистимо и душом и телом. Пост значи да се уздржимо од зла и да чинимо добро. То је смисао поста. Пост нас уводи у покајање. А када човек уђе у покајање, он већ улази у спасење. Ако изађемо из овог поста и ако се бар за једну јоту нисмо променили, онда смо узалуд постили. Пост је наше мерило... пост је да се не угледамо на зло, него да се угледамо на добро. Ко зло чини није видео Бога. Бог се види само кроз добро.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

У срцу човековом је и добро и зло. Иза свакога добра стоји Добри и Свемогући Бог. Добар човек, он је у исто време и поштен човек. Тај човек који се труди, који жели и који хоће да чини добро, њему Бог даје снагу да чини добро. Чини ли човек добро, то је знак да се ујединио са Богом. Уклони се од зла и чини добро. И заиста док се човек не уклони од зла не може да чини добро. Треба да стекнемо две навике, једна да се уклањамо од зла, а друга да чинимо добро. Добар човек зна да и када злом човеку чини добро то је на спасење. Зато и треба да и највећем грешнику чинимо добро. Док се човек не застиди својих рђавих дела, свога греха, неће да проради савест да чини добра. Зло из земље ниче, а добро са неба сиђе. Пост је по Јеванђељу да голога оденемо, да гладнога нахранимо, да жеднога напојимо. Ако то нисмо урадили током поста, мало више него обично, онда нисмо постили”.

Светој Чаши, ради сједињења са самим Господом, приступио је велики број верних, међу којима мноштво деце.

По свршетку свете Литургије заједничарење је настављено трпезом љубави.

Бојан Стојадиновић, јереј