Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИПете недеље Великог васкршњег поста када наша света Црква молитвено прославља успомену на Свету Марију Египћанку, Његово Преосвештенство Епископ шумадисјки Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Смедеревској Паланци.

Због израде подног грејања у храму света Литургија је служена у препуној сали парохијског дома. Његовом Преосвештенству саслуживали су: протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, архијерејски намесник јасенички, игуман Петар (Драгојловић), настојатељ манастира Пиносава, протојереј Драгиша Савић, протонамесници Драган Милутиновић, Драган Икић, Слободан Сенић и јереји Срђан Ковачевић и Саша Миленовић, ђакони Урош Костић и Владимир Степановић и многобројни народ Смедеревске Паланке и околине. Својим појањем су увеличали ово литургијско сабрање појци богословије из Крагујевца са својим професором.

Владика је у својој богонадахнутој беседи подсетио верни народ да се налази у 5. недељи Великог поста и да је то “време када треба да се подвуче црта и види шта нам је овај пост до сада донео и да ли је човек постао бар за мало бољи него што је био”. Преосвећени Владика додао је: “ако је човек остао исти, а уздржавао се од мрсне хране, све му је то узалуд”. Подсетио је да је ово недеља посвећена Светој Марији Египћанки која је у почетку била велика грешница, а потом постала велика покајница и светитељка. Зато је она најбољи пример покајања и промене човека на боље. Епископ је подсетио на свете оце који су говорили да је крштење друго рођење, а покајање прво васкрсење. Још је додао да свако треба примером свете Марије Египћанке да устане против своје грешности и да у свему треба имати меру и не кривити друге него себе за своје грехе, и да је наше страдање најчешће због нас самих. “Да би се човек усправио потребан напор и вера у Бога. Ми овде започињемо живот у светлости или у тами и треба да искористимо још ове две недеље поста за духовно узрастање да достојно дочекамо Свето Васкрсење”, поручио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

После свете Литургије Владика је обишао радове у храму. Потом је уследила трпеза љубави коју је припремило братство храма са председником црквеног одбора господином Борисавом Јелићем.

Владимир Степановић, ђакон