Литургијска Радост у Храму Свете Петке у Виноградима

Литургијска Радост у Храму Свете Петке у Виноградима

У недељу 29. јуна Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Храму Преподобне Матере Параскеве у крагујевачком насељу Виногради уз саслужење свештенства Крагујевачког намесништва и присуства великог броја верних, који су својим доласком и причешћем на Светој Литургији још једном показали да познају Истину, а то значи да познају Цркву своју, која је Тело Христово.

 Обраћaјући се верном народу Епископ Јован је указао на значај Литургијског сабрања које увек има за циљ да се причестимо Телом и Крвљу Христовом. Због тога се и служи Литургија, тј. крајњи циљ Свете Литургије јесте наше учешће у Божанском животу, дар и уздарје, давање и примање. Често под изговором наше недостојности долазимо до тога да се уопште не причешћујемо или не желимо да уложимо труд не били што спремнији примили у себе Христа, а Благодат Божија је та која нам помаже да уклонимо све наше слабости које као људи чинимо.

Беседа 

 У својој надахнутој беседи Владика Јован се осврнуо на Јеванђељску причу описану код јеванђелисте Матеја зч. 9. (4 , 18-23) у којој Христос на једном месту позива Симона званог Петра и Андреја брата његовог да пођу за Њим, а на другом месту позива Јакова и Јована Заведејева. Апостоли остављају све и полазе за Христом. Вара је та која чини да Апостоли приђу Христу истинитом Богу. Ако имамо праве вере онда ћемо и ми поћи за правим и истинитим Христом. Тако сви заједно унапређујемо и изграђујемо Тело Христово. А једини начин да пођемо правим путем јесте да кренемо за Истином . Нико нам не даје за право да срамотимо Цркву нити да је омаловажавамо већ да својим примереом учинимо и да други пођу за Христом. Владика је на крају нагласио да се сви морамо учити од Цркве, а то значи да за Цркву треба да живимо ишчекујући Царство Небеско.

јереј Горан Мићић