Одштампајте ову страницу

ХРАМОВНА СЛАВА У ВИНЧИ

ХРАМОВНА СЛАВА У ВИНЧИДруга недеља од Васкрсења Христовог посвећена је успомени на жене мироносице које су се удостојиле да прве сазнају најрадоснију вест Васкрсења Христовог. У Винчи надомак Тополе, мештани овог прелепог шумадијског села, окупили су се у храму Божијем који је посвећен овим дивним светитељкама, да учествују у Светој Литургији на којој је началствовао архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић.

Њему су у олтару Божијем саслуживали протонамесници Слободан Радивојевић, Бранимир Товиловић, Остоја Пешић, Дејан Динић и ђакони Урош Костић и Стеван Илић.

Чтецирали су господа Милан Михаиловић и Јован Гајић, а за лепо појање био је заслужан хор “Опленац” на челу са диригентом Маријом Ракоњац.

У препуном храму, након причешћа свештеника, беседио је парох влакчански протонамесник Слободан Радивојевић. Говоривши о догађају Васкрсења истакао је да су жене мироносице благовеснице најрадосније вести Васкрсења Христовог и Васкрсења целокупне васељене. “Њихова жеља да се сусретну са својим “мртвим Учитељем” учинила их је да буду храбре проповеднице свога учитеља, а данашњи човек по великој милости Божијој има могућност са се сусретне са живим Богом у светој тајни Причешћа”, рекао је свештеник Слободан.

На крају свете Литургије пресечен је славски колач. Домаћин славе ове године био је господин Жељко Миловановић који је предао део колача будућем домаћину господину Милошу Стевановићу. Великим трудом протојереја – ставрофора Ђорђа Радишића и господина Жељка Миловановића и његове породице у Дому села Винче приређена је трпеза љубави којом је настављено заједничарење у славу Божију.

Стеван Илић, ђакон