Одштампајте ову страницу

СЛАВА МАНАСТИРА ПИНОСАВА – САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛА

СЛАВА МАНАСТИРА ПИНОСАВА – САБОР СВЕТОГ АРХАНГЕЛА ГАВРИЛАСлава Манастира Пиносава – Сабор Светог Архангела Гаврила, и ове године свечано је прослављена у тој древној светињи Шумадијске Епархије, у селу Кусадак.

Као никада у последње време, на слави се окупило неколико стотина верника из Кусатка и читаве Србије. Цели дан реке народа су се сливале ка Кусадачкој манастирској шуми у чијем центру се налази овај јединствени живи Манастир јасеничког архијерејског намесништва.

Велики манастирски храм био је испуњен верницима који су се окупили да учествују у Светој Литургији, која је почела у 9 часова. Светом Евхаристијом началствовао је Архијерејски Намесним Јасенички, протојереј ставрофор Велибор Ранђић, а саслуживали су му настојатељ Манастира Пиносава игуман Петар (Драгојловић) и други парох кусадачки протонамесник Далибор Новаковић.

За Певницом су несвакидашње лепо и сложно појали веома талентовани појци из неколико храмова Шумадијске Епархије и Београдско-карловачке Митрополије, који су служби Господњој дали посебно свечан и узвишен тон.

После читања Светог Еванђеља пригодном беседом се верном народу обратио прота Велибор. У својој поучној беседи прота Велибор је посебно нагласио важност врлинског и литургијског живота за сваког човека. Током Свете Литургије око стотину верника, међу којима и пуно деце, приступило је Светој Тајни Тела и Крви Христове. На крају је одржана и Велика Славска Литија око манастирског храма, са читањем четири Еванђеља, а прота Велибор је на завршетку Литургије пререзао и славски колач и освештао славско жито. Служби Божијој присуствовао је и уважени председник Општине Смедеревска Паланка г. Никола Вучен са сарадницима, који се много потрудио а и даље заједно са Владом Републике Србије, чини много напора за обнову Манастира Пиносава. Посебну радост верницима из Кусатка и осталих делова Србије донео је и долазак дугогодишњег настојатеља Манастира Пиносава, седог старца Серафима, који је дошао из Манастриа Лепенац у Крушевачкој Епархији, да у својој некадашњој обитељи прослави светог архистратига Божијег Гаврила и сретне се са својим многобројним пријатељима и духовним чедима из Смедерева, Кусатка и околних крајева.

Након Литургије, домаћин овогодишње славе, кусачанин Милан Гајић са породицом, заједно са мештанима Кусатка, организовали су славски ручак за преко три стотине људи.

У току славске трпезе хришћанске љубави одржан је и мали културноуметнички програм у којме су главну реч имала деца из КУД-а Кусадак. Настојатељ Манастира Пиносава игуман Петар је после завршетка културноуметничког програма свој деци из КУД Кусадак подарио пригодне поклоне. Целодневно славље наставило се све до касно поподне, уз песму, игру и хришћанско дружење.