Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак 13. августа 2019. године, када наша црква слави Светог мученика Евдокима и Свету мученицу Јулиту, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову.

Његовом Преосвештенству су саслуживали протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су певали “Србски православни појци” из Београда.

Чтецирали су г. Марко Гаљак, г. Владан Степовић и г. Урош Сретковић.

Након прочитаног Јеванђеља Владика је у беседи рекао: “Данашње Свето Јеванђеље нам каже како је Њему Бог-Отац предао, и да нико не зна Сина до Отац, нити зна ко Оца до Син и ако хоће коме Син да открије. Ово када Свети јеванђелист Матеј говори да је Бог-Отац предао све Сину своме, није му предао као слузи. Као што ми предајемо знате неком нешто нижем. Него му је предао као Јединородном, Јединосуштном Сину своме. Значи ономе који је раван Богу-Оцу. И овде је врло важно, да видимо браћо и сестре, да овде Бог-Отац открива тајне. Син открива Оца. А коме то Син открива Оца? Он открива целом човечанству. Сваком човеку, али који прво поверује у Сина Божијега. А да би човек поверовао у Сина Божијега, и да би се њему откриле тајне и овога и онога света, тајне Бога-Оца, човек, браћо и сестре, треба да припреми себе за то откриће. А то се открива вером, то се открива животом хришћанским, животом јеванђелским, животом Цркве. Другим речима то се открива послушношћу.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Зато Господ каже: “Ја сам дошао у име Оца свога и ја слушам оно што ми Отац каже”. И ето видите, браћо и сестре, шта значи послушност у Цркви у односу на спасење”.

ђакон Недељко Дикић