Одштампајте ову страницу

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЛАПОВА

ПОКЛОНИЧКО ПУТОВАЊЕ ВЕРНИКА ЛАПОВАНедеље 17. по Духовима, 13. октобра по новом календару када славимо Светог свештеномученика Григорија, лаповска црквена општина је у сарадњи са поклоничком агенцијом Епархије шумадијске организовала поклоничко путовање у манастире у престоном граду.

Ово дивно путовање је водио старешина храма Свете Параскеве у Лапову - протојереј-ставрофор Видоје Рајић, а полазак је био у 7 часова да би се на време стигло у прво одредиште, манастир Раковицу. Верујући путници су присуствовали светој Литургији, а затим су искористили прилику да обиђу гробове српских Патријараха Димитрија и Павла који су сахрањени у овом манастиру.

Патријарх Димитрије је провео неколико година као млад свештеник у Лапову да би се замонашио после упокојења своје супруге која је била ћерка чувеног лаповачког проте Луке Радовановића.

Верници су затим обишли другу велику београдску светињу, манастир Ваведење да би онда отишли и до највећег православног храма на Балкану, храма Светог Саве на Врачару. Уједно су обишли и, по лепоти чувену, крипту у истом храму. Потом су поклоници отишли до чудотворног извора Свете Петке који је сведок многих чуда. Напунивши флаше овом светом водом, они су даље обишли и манастир Сланце, недалеко од Београда.

Потом су се вратили духовно испуњени у Лапово пуни лепих утисака са овог путовања.

протонамесник Горан Живковић