Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У СТАНОВУУ уторак 15. октобра 2019. године, када наша Црква слави Светог Андреја, Светог свештеномученика Кипријана и Јустину девицу, Свете мученике Давида и Константина, Светог Пајсија јањевца патријарха српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свету Литургију у храму Светог Пантелејмона у Станову. Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су појали: протојереј Драгослав Милован, протојереј Горан Ђерковић и г. Владан Степовић. Чтецирали су: г. Марко Гаљак и г. Владан Степовић.

Након прочитаног Јеванђеља у беседи Епископ Јован је рекао: “У име Оца и Сина и Светога Духа. У овоме данашњем одељку из данашњег Јеванђеља браћо и сестре, Господ нам даје велику утеху, као што нам цело Јеванђеље даје утеху, колико читамо Јеванђеље и колико се трудимо да живимо по Јеванђељу. И ето, утеха је у томе што данас у овом одељку данашњег Јеванђеља у томе што, Господ за себе каже да је Он врата и да који уђе кроз та врата изићи ће, спашће се и пашу ће наћи. Наћи ће храну, и даље Господ говори за себе: “Ја сам пастир добри, а пастир добри душу своју полаже за овце своје”. Шта је дужност пастира браћо и сестре? Дужност пастира, хајде да кажемо нашим језиком чобанина, јесте да чува своје стадо. Од чега да га чува? Од непријатеља стада, а непријатељи су све звери, вукови, другим речима, дужност пастира је да чува овце од вукова, да их вукови не растргну, да их не распуде. Ми знамо из примера, ми који смо са села, кад чувамо овце па наиђе некаква звер, овце бегају. Али где бегају овце? Бегају тамо где им је пастир остао. Али ако пастир није код оваца, е онда оне губе свој правац, губе свој смисао и управо овце не знају куда иду. То је са бесловесним овцама, а тако је исто браћо и сестре и са нама, са словесним овцама Божијим. Ако ми људи који смо боголики, које нас је Бог створио по икони својој по слици својој, ако ми браћо и сестре не тражимо пастира Господа Христа, и ако не будемо Њему стално прибегавали, ми ћемо браћо и сестре као оне бесловесне овце залутати у пустињи, и тамо ћа нас нападати свака звер. У овом смислу напашће нас нечастиви. Напашће нас наше страсти, наша гордост, наша сујета итд. Дакле дужност је пастира, као што рекох, да чува своје стадо. А шта је дужност, обавеза боље речено стада? Да слуша пастира. А стадо ће слушати пастира и нас као свештенике, ако заиста ми свештеници живимо Јеванђеље”, поручио је Епископ Јован.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

ђакон Недељко Дикић