ЦРКВА У ИЛИЋЕВУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУ

ЦРКВА У ИЛИЋЕВУ ПРОСЛАВИЛА СВОЈУ СЛАВУУ суботу 19. октобра 2019. године, када наша света Црква прославља св. апостола Тому, Црква Божија у крагујевачком насељу Илићево је светом Литургијом и ломљењем Славског Колача, прославила своју храмовну славу. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Милић Марковић уз саслуживање архимандрита Јована Радослављевића, протојереја Слободана Бабића, протонамесника Петра Бранковића, јереја Мирка Шиљковића и Стефана Дамјановића и ђакона Уроша Костића и Мирослава Василијевића.

Литургију је својим појањем улепшао протојереј Драгослав Милован и професор црквеног појања у крагујевачкој Богословији “Светог Јована Златоуста” г. Немња Старовлах, уз појање певнице храма Светог апостола Томе.

Литургији је присуствовало сестринство манстира Липар са игуманијом Тавитом и сестрама Исидором и Доротејом.

Препуном храму верника, беседом се након прочитаног Јеванђеља обратио протојереј-ставрофор Милић Марковић рекавши да: “Живимо у свету великог осиромашења. И, заиста, ако је човек на крају свог бескрајно дугог развоја дошао до става – “Док не будем видео, нећу веровати” и ако тај став представља врхунац човекове мудрости и највеће достигнуће његовог разума, онда је наш свет стварно један плитки, неизмерно досадни свет. Ако знамо само то што видимо, што можемо да додирнемо, измеримо и анализирамо, како онда мало тога знамо. Пре свега, у том случају отпада читав свет људскога духа и мишљења, оног дубљег знања које проистиче не из “видим” или “додирујем”, већ из “мислим” и, што је главно, “умом сагледавам”. Отпада све оно знање које је вековима било укорењено не у спољашњем и емпиријском искуству, већ у једној другој задивљујућој и, заиста, необјашњивој човековој способности, којом се човек разликује од свега другог у свету, која га чини заиста јединственим бићем. Зато је наше исповедање вере у сагласију са нашим животом и оно не служи само да би смо као апостол Тома исповеадли “Господ мој – Бог мој” само у Цркви, већ да би то било и наше сведочанство свету који Црквом желимо да приведемо Христу у јединство”.

Након одслужене Литургије и причешћа верних, свештенство је одржало молебан Светим Новомученицима Крагујевчким из Илићева и Маршића који су стрељани на данашњи дан 1941. године. Овом приликом је градоначелник града Крагујевца г. Радомир Николић са сарадницима и предстваницима локалне заједнице положио венце на спомен обележје нашим стрељаним суграђанима.

Старањем протојереја Владимира Ћировића, трпезом љубави је са верним народом настављено прослављање св. ап. Томе – храмовне славе Цркве у Илићеву.

протођакон Мирослав Василијевић