СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ХРАМУ СВЕТЕ ПЕТКЕ У ЈАГОДИНИ На дан када наша Црква молитвено прославља светог Јоаникија Великог и светог свештеномученика Никандара (17/4. новембар), у јагодинској Цркви Свете Петке, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, док су саслужитељи били игуман манастира Јошанице архимандрит Евтимије, протојереј-ставрофор у пензији Радосав Станковић, помоћник архијерејског намесника беличког и старешина Старе јагодинске цркве протојереј Александар Гајић, протојереј Срђан Јовановић, протођакони Иван Гашић и Нинослав Дирак.

Својим хорским певањем, Литургију је улепшао женски хор при јагодинској цркви Светих апостола Петра и Павла.

Након прочитаног јеванђељског зачала, Преосвећени Владика је у својој беседи поучио свој верни народ, говорећи и тумачећи јеванђељску причу о богаташу и убогом Лазару.

Владика је рекао: “Богат је онај који има Бога, а имућан може бити и без Бога”. Такође, Владика се осврнуо и на свеприсутни проблем сиромаштва данас и на однос богаташа и сиромаха данас, у савременом свету. Притом, рекавши да није циљ сакупљати овоземаљска блага, већ имати Бога, бити са Богом и да није толико важно за човека његово материјално богатство, колико духовно и црквено. Тумачећи Јеванђеље присутним верницима, Владика је упоредио причу са једним примером из свог живота, док је био на трону Студеничког игумана. Том приликом, као игуман, потражио је савет једног простог, а мудрог човека који му је рекао да је сва суштина живота у симболици виле и грабуље. Док вилом човек даје и дели (када користи вилу приликом паковања сена), грабуљом само граби за себе. “У животу је битно бити човек, давати другима, а не грабити за себе”, додао је Преосвећени Владика.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Светој Чаши је приступио велики број верника, сјединивши се са Богом, а након заамвоне молитве и отпуста, Владика је поделио нафору. Литургијска радост је настављена у склопу Трпезе љубави, коју је припремило братство јагодинске Цркве Свете Петке.

вероучитељ Младен Алексић