РОЂЕЊЕ БОГОМЛАДЕНЦА ХРИСТА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУ

РОЂЕЊЕ БОГОМЛАДЕНЦА ХРИСТА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕНО У САБОРНОМ ХРАМУ У КРАГУЈЕВЦУИма празника и празновања и светковина и светковања, има славља и преславља, али ни једно светковање се не може упоредити са торжеством дана Божићњег. Као да сва жива и нежива творевина, сви људи и сва створења Божија, свако на свој начин слави и велича чудо, које се збило у једној пећини убогој, у коју од звериња и прохладних ноћи пастири Витлејемски затвараху своја стада. Тако се један незнатни кутак на простору ове чудесне планете Земље, мајчица што је зовемо, малено и убого село Витлејем, прослави славом невиђеном и чашћу немерљивом.

Сабрана око Трпезе Господње, око Тела и Крви Господње, Црква је на Бадњи дан, у Саборном храму, славила Новорoђеног Богомладенца и свето име Његово. Са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским Господином Јованом који је предводио ово евхаристијско славље, саслуживало је братство Саборног храма.

На Бадње вече, свештенство престоног града Крагујевца, окупило се, како би, као што су некада мудраци кренули у сусрет Богомладенцу Христу, и они кренули у сусрет и своме Епископу благовестили рађање Онога пред ким трепти васељена. Епископ је традиционално заједно са свештенством унео бадњак у Епископски двор.

Након уношења бадњака и поуке о значају празника Телесног рођења Господа Исуса Христа, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је заједно са свештенством Саборног храма служио празнично бденије. Порта Саборног храма била је мала да прими мноштво верног народа који је нестрпљиво хитао у сусрет Богомладенцу. После завршеног бденија Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, и председник Црквене општине Саборног храма, Господин Мирослав, испред Саборног храма принели су бадњак на ватру, Владика Јован је премазао бадњак медом и залио вином и уз песму Дечијег хора Саборног храма, свима пожелео срећно Бадње вече, речима: Мир Божији – Христос се роди! Јер сви ми окупљени око бадњака као једна духовна породица, треба да будемо окупљени око Христа Богомладенца у миру, слози и љубави.

На сам дан празника Рођења Господа Исуса Христа, верни народ града Крагујевца је осетио близину и топлину Витлејемске ноћи на свечаној Божићној Литургији коју је служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, уз саслужење протојереја – ставрофора Зорана Крстића, ректора Богословије Свети Јован Златоусти и братства Саборног храма. Посланицу Његове Светости патријарха Иринеја, прочитао је јереј Душан Мучибабић.

Свом верном народу желимо срећан Божић, желимо мир Божији и људски, мир Богочовечански, мир небоземни. Благословено свима и наступајуће ново Лето доброте Господње, које нека свима буде лето мира, слободе, и време добре воље.

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Срећко Зечевић, протојереј