Одштампајте ову страницу

У АРАНЂЕЛОВЦУ ОДРЖАНА ЛИТИЈА ЗА ПОДРШКУ СРПСКИМ СВЕТИЊАМА У ЦРНОЈ ГОРИ

У АРАНЂЕЛОВЦУ ОДРЖАНА ЛИТИЈА ЗА ПОДРШКУ СРПСКИМ СВЕТИЊАМА У ЦРНОЈ ГОРИ Пар хиљада грађана Аранђеловца се 1. фебруара 2020. године окупило на Тргу у центру Аранђеловца у знак подршке свитињама и српском народу у Црној Гори.

Скуп је започет извођењем “Небеске Литургије” Светог Владике Николаја Велимировића од стране глумца Микице Петронијевића.

Окупљеним грађанима обратили су се проф. др Душан Пророковић, историчар др Александар Раковић и проф. др Часлав Копривица.

По завршетку обраћања грађани су, предвођени свештенством орашачког намесништва, кренули у литију улицама Аранђеловца до храма Светих апостола Петра и Павла где је служен молебан као вид подршке православном народу у Црној Гори у његовој борби за очување светиња Српске Православне Цркве.

На послетку се окупљенима обратио архијерејски намесник и старешина храма Св. апостола Петра и Павла протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, пре свега преневши им поздраве и подршке нашег Епископа шумадијског Господина Јована. Прота је у свом обраћању навео да овим својим гестом, овим нашим изласком да покажемо своје мишљење о терору над народом и светињама у Црној Гори, без обзира, иако смо различити по много чему, различитих виђења, различитих опредељења, усмерења, овде смо једно. Народ је осетио неправду која је задесила наш народ и зато се све чешће чује “Не дамо светиње”, јер се не одричемо светости, јер ко се одрекао Бога, одрекао се и себе. Наша Црква је у својој историји претрпела многе прогоне, али је из сваког прогона излазила многобројнија, светија и благодатнија, а сви њени прогонитељи су отишли негде у заплећак историје. На самом крају се захвалио свима што су стали у одбрану својих светиња и што ту стоје сложно, мирно и достојанствено, јер само слога светиње спасава.

Беседа протојереја-ставрофора Миће Ћирковића

јереј Немања Искић

Фотогалерија - Борис Влајић