Одштампајте ову страницу

ЈУБИЛАРНИ 10. СУСРЕТ ПОРОДИЧНОГ САВЕТОВАЛИШТА МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕ ПОСВЕЋЕН ОДНОСУ ШКОЛЕ И ПОРОДИЦЕ

ЈУБИЛАРНИ 10. СУСРЕТ ПОРОДИЧНОГ САВЕТОВАЛИШТА МЛАДЕНОВАЧКЕ ЦРКВЕ ПОСВЕЋЕН ОДНОСУ ШКОЛЕ И ПОРОДИЦЕУ недељи обележавања просветитељства кроз духовно присећање и прославу српског оца и учитеља Светог Саве организован је 10. сусрет са темом односа породице и школе. У фокусу предавања била су важна питања менталног здравља школске деце, породичних односа и промена које доноси дететово одрастање, школских изазова и могућности за пријатељски однос породице и школе.

Школа се значајно сукобила са менталним здрављем школског детета које сазнајно сазрева, развија способности комуникације са другима, диференцира своју осећајност, обликује свој покрет и стасава у свом телу и уму тако да прилагођено постоји на различитим узрастима. У школи се развио конфликт између онога што дете воли, разуме, онога колико му је процес учења брз, колики је успех довољно добар, шта је његов развојни смисао и задатак у атмосфери присилног такмичарства, неадекватног оцењивања и неодвајања дететовог успеха од његове вредности као особе и Бића које баш ту добија дефиниције какво је оно и колико вреди, у чему је успешно, шта је оно што му добро иде и где му је потребан додатни подстицај у напредовању.

Наш познати и мудри дечији псхијатар проф. др Светомир Бојанин скренуо је одавно пажњу јавности на сву дисфункционалност и болест у оквиру школског систему какав је садашњи. Пут исцељења је да школски програми крену у корак са дететовим животом, саображени дететовом ступњевитом напредовању у свим доменима развоја, са мисијом дететовог очовечења и креирања топлог подржавајућег контекста у коме детете одраста и проводи време. Данашње време доноси многа искушења, духовно обесмишљене садржаје и моделе којима се лако приклањамо не размишљајући много о порукама које носе. Бог нам дарује снагу да у нашим породицама градимо цркве, попут оних које је подизао Свети Сава. Да волимо и бринемо о ближњима, баш као што је просветитељ помагао убоге, сиромашне и клонуле.

Закључак овог сусрета у оквиру породичног саветовалишта храма Успења Пресвете Богородице и општи утисак присутних је да породица буде место окупљања и заједничарења, духовног сабрања, место налажења решења за проблеме. Тек у таквој заједници и породичном окружењу појединац спознаје себе, друге и цео свој живот, постаје духовно снажнији, отпорнији, има са чим да закорачи у свет, има чему да се врати и има чему код самога себе да се радује. 11. сусрет ће бити одржан у марту месецу.

Богдан Марковић, породични едукатор