Одштампајте ову страницу

СВЕТИ МУЧЕНИК ТРИФУН ПРОСЛАВЉЕН НА ЛИПАРУ

СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ТРИФУН ПРОСЛАВЉЕН НА ЛИПАРУДана, 14. фебруара 2020. године, када света православна Црква слави спомен на светог мученика Трифуна, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету Литургију у манастиру Светог великомученика Георгија на Липару.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Живота Марковић, протојереј Срђан Кандић, јереј Слободан Савковић, протођакон Иван Гашић и чтец Илија Арсенијевић.

Епископ се у беседи обратио верном народу, надахнутим речима о томе како Бог гледа на срце човечије а не на то ко је ко, коме роду припада, да ли је богат или сиромах. “Оно што је у срцу човечијем огледа се и на саму спољашњост његову. Из срца излазе добре мисли и добра дела, или лоше мисли и лоша дела, кажу Свети Оци. Зло не расте у крилу Божијем него у мислима људским. И ако човек не сасече у корену зле мисли, него почне да разгорава са њима, да се храни тим мислима, он почне да изговара оно што мисли, а када говори о злу онда је близу тога и да чини зло. Ако је човек решен да живи по закону Божијем, онда су зле мисли немоћне и брзо ишчезну. Господ је човеку рекао “уклони се од зла и чини добро”. Дао му је разум и веру; разум да се уклони од зла и да чини добро. Ми крштени треба да носимо Бога у себи, да будемо Богоносци”.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

Преосвећени Владика нас је подсетио на житије и пример смирења светог мученика Трифуна који је чувао гуске иако је од Бога био обдарен даровима Духа Светога да је болесне исцељивао и демоне изгонио, и Господ га је у векове прославио.

На крају беседе Епископ нам је поручио да се клонимо од зла и да чинимо добро, јер ће нас Бог по добру познати, да бисмо чули речи Господње, “Добри и верни слуго, у маломе си Ми био веран, над многим ћу те поставити”.

Након свете Литургије уследило је послужење уз пријатан разговор окупљеног народа са нашим Владиком.

ФОТОГЛАЕРИЈА 1

ФОТОГЛАЕРИЈА 2