Одштампајте ову страницу

КОСОВСКО-ЦРНОРЕЧКИ ГОРОСТАС И ЧУДОТВОРАЦ ПРОСЛАВЉЕН У БРЕСНИЦИ

КОСОВСКО-ЦРНОРЕЧКИ ГОРОСТАС И ЧУДОТВОРАЦ ПРОСЛАВЉЕН У БРЕСНИЦИ“Страх не зауставља смрт, већ живот”. – Отац Тадеј Витовнички

Дана 9. маја 2020. године, сунце је обасјало крагујевачко насеље Бресницу, јер је њено духовно стециште прославило свог патрона и заштитника Светог Јоаникија Девичког и Црноречког. Сходно тренутној ситуацији због појаве опаког вируса Covid 19, црквена слава је прослављена мало скромније него ранијих година, поштујући све мере и прописе која је прописала држава.

Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г.Г. Јован, а саслуживали су: протејереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Слободан Бабић, протојереј Срећко Зечевић, јереј Милош Павић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Јован Прокин и ђакон Немања Стојковић. Чтецирали су вероучитељи Стефан Радисављевић и Марко Гаљак и апсолвент теологије Александар Цалић.

Литургију је појањем украсио црквени хор Саборне цркве на челу са протојерејом Драгославом Милованом, као и протојереј-ставфрофор Драган Васиљевић, јереј Драгиша Богичевић и Немања Старовлах, Професор црквеног појања.

Након прочитане празничне јевађељске перикопе, верном народу се обратио Епископ Јован. Владика је рекао да је основа наше вере Васкрсење. Те да без Васкрсења наша вера би била узалуд. Човек сам себи није довољан, јер човек без Бога је мртав и све што је без Бога је мртвило. А ми данас славимо Светог Јоаникија Девичког коме је овај свети храм и посвећен. Он је пример, сведок Васкрсења Христовог. Многа чуда су се дешавала над његовим светим ћивотом у манастиру Девичу, где су долазили поклоњење и утеху, не само хришћани, већ и народ друге вероисповести- речи су Епископа Јована. После заамовне молитве уследио је литијиски опход око храма, а потом је Владика Јован осветио знамења славе и пререзао славски колач на платоу испред Цркве. Ове године колачари и домаћини, били су протојереј Саша Антонијевић и јереј Милош Ђурић са црквеним одбором ЦО Бресница.

Беседа Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку службе, Владика је обишао и погледао изложбу у парохијском дому, а коју су припремили ученици Основне школе “Ђура Јакшић”, са својим вероучитељем Господином Миодрагом Крстићем.

Свети Јоаникије Девички моли Бога за нас!

Вероучитељ Марко Гаљак