Одштампајте ову страницу

СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ И ЛИТИЈА ГРАДА КРАГУЈЕВЦА

СЛАВА СТАРЕ ЦРКВЕ У КРАГУЈЕВЦУ И ЛИТИЈА ГРАДА КРАГУЈЕВЦАУ понедељак 08. јуна 2020. године, на други дан Духова, Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету архијерејску Литургију у Старој Милошевој Цркви у Крагујевцу поводом храмовне славе и литије Града Крагујевца.

Владики Јовану су саслуживали протојереји-ставрофори др Зоран Крстић, мр Рајко Стефановић, Милан Борота, Живота Марковић, Милован Антонијевић, Милић Марковић, протојереји Драган Брашанац и Срећко Зечевић, протођакони Иван Гашић, Небојша Јаковљевић, Мирослав Васиљевић, јерођакон Јован Прокин, ђакон Александар Ђорђевић.

Чтецирали су г. Илија Арсенијевић и г. Никола Љубисављевић. Својим појањем Свету Литургију је улепшао хор „Успења Пресвете Богородице“ Саборног храма.

Литургији су присуствовали представници Скупштине Града Крагујевца: градоначелник г. Радомир Николић, председник Скупштине Града г. Мирослав Петрашиновић, представник Војске Србије командант гарнизона Града Крагујевца пуковник г. Борис Штрк, начелница МУП-а Јасмина Рајковић и заменик начелнице г. Радомир Дашић. Као и сваке године присуствовали су и представници Завода за хитну помоћ са в.д. директорком Горданом Ђокић и главном сестром Снежаном Рибарић.

Будући да овај догађај означава и рођење Цркве Христове, Силаском Духа Светога на апостоле остварена је и тајна Христова, тј. слободно јединство Бога и људи у једној личности Господа Исуса Христа. Тело Христово тј. Црква је зато плод деловања Духа Светога који остварује ту заједницу, односно конституише Цркву. Дух Свети чини да јединство створене природе с Богом у Васкрслом Христу буде израз човекове слободе. Сједињење људи са Христом, са Сином Божијим, које се остварује посредством Светога Духа, ствара једну конкретну заједницу на чијем челу је Христос, Син Божији, Који је постао човек. Христос приноси свет и оне који су сједињени с Њим, своме Богу Оцу. Зато нам се Христос открива искључиво кроз Литургијску заједницу. Сједињујући људе са Христом, Дух Свети чини да Он постаје Глава, а ми Духом Светим сједињени с Њим постајемо Тело Христово.

Дух Свети своју делатност исказује најпре у самој личности Господа Исуса Христа, ослобађајући Га као Сина Божијег нужности створене човечанске природе, смртности те створене природе, јер Га васкрсава из мртвих и омогућава Му да се Он као човек слободно сједињује са Богом Оцем, а то исто чини сада и нама, односно, оним људима који то желе. Зато је сада Васкрсење и за нас људе могуће, кроз Сина Духом Светим.

Вазнесење Христово је имало за циљ да остави слободу људима у одлучивању да ли желе да се сједине с њим и имају живот вечни. Сједињење са Богом је као истинито и право, једино могуће као заједница слободе. У противном оно би било последица нужности и као такво укинуло би, поништило би човекову личност, а Бог то не жели. Да би сједињење са Христом било реално, било је неопходно да након свога Вазнесења, Господ остане присутан на Земљи. С обзиром да нам се Он открива у Литургији, сада је присутан у лицу началника Свете Литургије, тј. некада у лицу апостола, а сада у лицу Епископа, јер се Господ Исус Христос пројављује као многи, сједињени у личности онога који началствује Литургијом. Зато је Епископ - икона Христова и стоји на месту Христовом, те приноси сав свет и све оне који су сједињени са њим, Духом Светим Богу Оцу. Зато без јединства са Еписком нема делатности Духа Светога, нити Цркве а ни спасења.

Великом броју верног народа беседом се по благослову Његовог Преосвештенства обратио протојереј - ставрофор др Зоран Крстић, ректор крагујевачке Богословије „Св. Јован Златоусти“ речима да је: „Стара Црква сестра модерне Србије. Она је рођена сестра мирнодобске Србије, јер је овде у миру почела да се гради модерна Србија. Живот у рату није исти као живот у миру. Надам се да смо изашли из једног стања које је личило на ратно стање са изолацијом, ограниченим кретањем и полицијским часом. Зато смо се данас окупили са радошћу да прославимо Духа Светога - Духа заједништва, који није обична комуникација међу људима. Може се комуницирати различитим начинима па и електронским путем. Комуникација не значи заједништво. Заједништво је да у доброј вољи, дубоком пријатељству и блиским односима, може да се ћути и оствари додир са другим бићем. То је најчвршћа и најдубља заједница која не постоји само између људи, већ и између човека и Бога. Она је утемељена Духом Светим. Смрт опомиње колика је вредност и величина живота. Дух Свети је животодавац. Зато изражавамо вапај Духу Светоме да се излије на све нас и да нам дарује Живот“, била је поука ректора Зорана Крстића верном народу.

Беседа протојереја-ставрофора проф др Зорана Крстића, ректора Богословије “Светог Јована Златоуста” у Крагујевцу

Након причешћа верног народа, Владика Јован је преломио славски колач чије је домаћин ове године предузетник г. Бојан Живановић са својом породицом. Сви верни који су дошли на литургију су послужени у порти храма Старе Милошеве Цркве и просторијама парохијског дома где су заједно са својим Владиком наставили празновање храмовне славе Старе Цркве – други дан Духова.

У поподневним часовима након одслужене вечерње службе, коју је служио протојереј Александар Борота, Литија је кренула из порте Старе Цркве главном улицом, кроз пешачку зону града, традиционално до Крста, где је Епископ Јован прочитао молитве за здравље, мир, благостање и напредак житеља Града Крагујевца. Након молитве Код Крста, литија се поред Општинског суда, главном улицом, упутила ка Првој крагујевачкој гимназији, где су ученици Веронауке Музичке гимназије приредили краћи уметнички програм. У литији је учествовао градоначелник града Крагујевца г. Радомир Николић, припадници Војске Србије са комадантом градског гарнизона пуковником Борисом Штрк, одред МУП-а на челу са начелницом ПУ у Крагујевацу Јасмином Рајковић и замеником Радомиром Дашићем, јединицом Цивилне заштите града Крагујевца и верним народом. По повратку у порту Старе Цркве одржан је културно-уметнички програм чиме је литија и Слава Старе Милошеве Цркве свечано прослављена.

протођакон Мирослав Василијевић

Захваљујући фотографу Зорану Лазаревићу објављујемо ове фотографије из порте Старе цркве у Крагујевцу.

Захваљујући фотографу Петру Миљковићу објављујемо ове фотографије из порте Старе цркве у Крагујевцу.