Одштампајте ову страницу

РУКОПОЛОЖЕЊЕ У ЧИН ЈЕРОЂАКОНА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИН

РУКОПОЛОЖЕЊЕ ЈЕ У ЧИН ЈЕРОЂАКОНА У МАНАСТИРУ ДИВОСТИНУ четвртак, 2. јула 2020. године у манастиру Дивостин, наш отац Василије (Старовлах), рукоположен је у чин јерођакона, од Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована.

Његовом Преосвештенству саслуживали су: архимандрит Нектарије (Татарин), игуман Методије, јеромонах Нектарије (Ђурић), протојереј-ставрофор проф др Зоран Крстић, игуман Онуфрије (Вранић), протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Миливоје Старовлах, протојереј Срђан Тешић, јереј Владан Костадиновић, јереј Богдан Митровић, јереј Дејан Марковић, протођакон Андрија Јелић, јерођакон Јован (Прокин), ђакон Саво Величковић, ђакон Ненад Матић и ђакон Александар Ђорђевић.

Отац Методије је у својој надахнутој беседи говорио о Христу пастироначалнику, чији смо благи јарам сви позвани да носимо, а нарочито монаси. Честитајући оцу Василију на примању ђаконског чина, пожелео му је да нас још дуго сабира око Трпезе Господње у љубави и здрављу. Захваливши се Преосвећеном Епископу на благослову пожелео је свима присутнима срећан и благословен дан, и сабрање поводом овог радосних догађаја Цркве Христове.

Беседа јеромонаха Методија

У духовној поуци оцу Василију, Владика је истакао важност Литургијског сабрања и узвишености служења истог, напомињући да је свака Литургија нова Педесетница. Владика нас је све подсетио да чувамо Благодат Божију. Цитирајући Аву Јустина, да на Литургији нема тужног човека, Владика је рекао да Литургија јесте парче неба на земљи.

Духовна поука Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Евхаристијско славље настављено је у манастирској трпезарији трпезом љубави.

Милан Јеличић