Одштампајте ову страницу

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЛЕВАЧКОГ

ИСПОВЕСТ СВЕШТЕНСТВА АРХИЈЕРЕЈСКОГ НАМЕСНИШТВА ЛЕВАЧКОГУ понедељак, 6. јула 2020. године, када наша Света Црква молитвено празнује Свету мученицу Агрипину и спомен иконе Пресвете Богородице Владимирске, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Романа у Рековцу, којој је предходила исповест свештенства архијерејског намесништва Левачког.

Исповедник је био игуман манастира Пиносаве, јеромонах Петар (Драгојловић).

Епископу су саслуживали: игуман Петар (Драгојловић), протојереј-ставрофор Милић Марковић, протојереј Драгослав Цветковић, јереј Александар Јаћимовић, јерођакон Јован (Прокин), јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Александар Цветковић.

Својим појањем лепоти богослужења допринели су “Србски православни појци”.

По прочитаној перикопи из Светог Јеванђеља Епископ се обратио присутном народу речима: “Узвишено је бити човек – Божији човек. Божији човек гледа да чини стално добро, не само себи већ више да чини другима добро. По речима Апостола Павла, “добро чините да нам не досади”. Када се човек труди да добро чини другоме, он тиме показује љубав и поштовање и саосећање са тим другим човеком.

Фарисеји суботом мере Христа, а Христос суботу мери човекољубљем. Зато је Христос и рекао није човек суботе ради већ је субота човека ради. Бог је све створио ради човека. И не само да је творевину створио ради човека, већ ју је дао човеку, да се она кроз човека спасава. Творевина уздише што јој је човек окренуо леђа, што је не спасава. Фрарисени нису волели Христа, али нису волели ни Његова добра дела која је чинио. Страшно је робовати закону, а не схватати да закон човека треба да доведе до познања вере.

Човек који је затворен у себе, сматра себе да је самодовољан. Човек када одбаци човека одбацује прво Бога од себе. Не гледајмо само користољубље, гледајмо да чинимо другима добра. ако се вера и љубав даје, а трежи се нешто за узврат, онда се губи и то што се има. Када дајеш дај са осећањем да ти се никада не врати.

Када је душа у човеку здрава, онда он и све недаће овоземаљске, па и болести лакше подноси. Да гледамо да не осуђујемо Христа за његова добра дела. Јер човек када осуђуједругог човека је на неки начин духовни убица. Зато када се човек бори против човека, да човеку нанесе зло, то је богоборачка злоћа и она иде до безумља. Богоборство и човекоборство иде до безумља. Уклони зло из себе и чини добро. Овим нам Господ даје пример да се ми побринемо да ако неко хоће да нам учини зло, ми треба некако да се склонимо. Тиме чинимо двоструко добро”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије, у парохијском дому, прочитан је реферат на тему “Будућност припада Цркви”, који је приредио јереј Горан Јовановић, привремени парох рабеновачки. По прочитаном реферату, свако од свештеника узео је учешћа у дискусији на ову тему и прочитан реферат.

Исповест је завршена трпезом љубави, коју је за ову прилику приредило братство храма Светог Романа.

Бојан Стојадиновић, јереј