Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕЛОСАВЦИМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У БЕЛОСАВЦИМАДана 11. јула 2020. године када наша Црква прославља и празнује: пренос моштију Светих бесребреника Кира и Јована и Свете мученике дабробосанске и милешевске, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у храму посвећеном Светом деспоту Стефану Лазаревићу у Белосавцима.

Архијереју су саслуживали: протојереј-ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, јеромонах Петар (Драгојловић), протојереј-ставрофор Љубиша Смиљковић, протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, јереј Милутин Гашевић, ђакон Стеван Илић и јерођакони Јован (Прокин) и Василије (Старовлах).

Лепоти богослужења допринели су “Српски православни појци” из Београда.

Пре евхаристијског сабрања наш Архијереј је освештао темеље парохијског дома у Белосавцима.

Владика је у својој беседи говорио о значају благодарности у животу хришћана. Епископ је рекао да се не смемо заваравати, ако не будемо на овој Литургији на овом свету, нећемо бити ни у небеској. Литургија као дело Народа Божјег је уједно и Евхаристија, Благодарење и благодарност Богу Оцу, кроз Сина, а у Духу Светом. Благодарност је много више и дубље од искрене захвалности милости Божијој, јер има смисао потпуног предавања и пуног учествовања кроз дар благодати Цркве и сваког њеног члана као Тела и удова Христовог, у божанском начину постојања. Тако, благодарење Богу постаје начин живота који прожима целокупно човеково биће и устројава у њему потпуно нови однос и односе према другом човеку и свету. Евхаристија је чиста и непатворена Љубав, дивна, неизрецива и величанствена, кроз коју дејствује пуна човекова слобода и воља да се преда Господу. “Њом човек закорачује и нови свет и живот, диже се у небеске висине, спуштајући себе кроз покајање и жртву, ничице падајући пред божанским Лицем и лицем свог ближњег”, закључио је наш Архијереј. Епископ Јован је упозорио на опасност која вреба од гордости и сујете у животу сваког хришћанина, али и подсетио на речи да чинимо добро да нам не досади.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након евхаристијског, заједничарење је настављено на трпези љубави у парохијском дому у Рабровцу, коју је са љубављу припремио парох рабровачко-белосавачки протојереј Владан Јовановић.

јереј Марко Јефтић