ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У АРАНЂЕЛОВЦУ

ПРОСЛАВА ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У АРАНЂЕЛОВЦУПрослава храмовне славе храма Светих апостоле Петра и Павла, започета је празничним бденијем, које је служио Архијерејски намесник орашачки протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић уз саслуживање протојереја Слободана Раковића, јереја Немање Искића и ђакона Александра Бабића.

На дан када наша Света Црква прославља Свете апостоле Петра и Павла, у Аранђеловцу, у храму који носи име ових Светитеља Божијих Њихова Преосвештенства Епископ шумадијски Господин и умировљени Епископ канадски Господин Георгије су служили Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање архијерејског намесника орашачког, протојереја-ставрофора Миће Ћирковића, протојереја Љубише Ђураша, протонамесника Ивана Теодосића, јереја Милоша Митровића, јерођакона Јована (Прокина) и Василија (Старовлаха) и ђакона Александра Бабића. Свету Литургију су својим појањем увеличали и чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

Епископ Јован је свештенству и верном народу честитао храмовну славу, а потом нас поучио својом беседом о вери и Светим апостолима. Потребне су нам пре свега молитве једних за друге. Свето Јеванђеље нас учи како да се спасемо од узрочника греха, док нас Црква учи да постоје нечастиве силе. “Шта бива са човеком кад ђаво овлада њиме?” поставља питање Епископ, али и поучава нас својим одговором. Застрашујуће је кад ђаво овлада човеком, кад се човек одвоји од Бога и када нестане вере. Кад нестане вере настаје празноверје. Свето Јеванђеље нам казује тајну сусрета ђавола са Богом кроз човека и како су бесомучни поднели силу зла када свиње нису могле. Грех одваја човека од Бога. Човек без Бога је човек без заштите Божије. “Зар си дошао пре времена да нас мучиш (Мт 8, 29)” су речи упућене Господу јер и ђаво зна да ће Бог доћи на Другом доласку. Ђаво јесте моћан, али не и свемоћан. Он је моћан над нама само ако ми дамо свој пристанак. Човек је слаб, слабе природе и лако поводљив, али човек тражи и лута, тражи оно што је изгубио, а жели у сваком кораку наћи Бога и добро. Када човек греши, када поклекне, покаје се и бива спасен. Када смо у безнађу губимо веру и наду. Људи свашта у животу изгубе, а док не изгубе наду ништа није пропало. Веру чувајмо животом и смирењем. Апостоли нас уверавају да је вера највеће чудо. Вера од неуких чини учене. Где има вере ту има и Бога. Вером ходимо, а не знањем. Верујмо, не сумњајмо. “Морамо живети истином, а истина је само једна, а то је Господ Исус Христос”, наводи Епископ Јован и тиме приводи крају своју данашњу поуку.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након заамвоне молитве и свечане литије око храма Светих апостола Петра и Павла у Аранђеловцу, Епископ је пререзао славски колач данашњем домаћину славе, црквеном одборнику, господину Бојану Марићевићу, који је данас са својом породицом преузео част и одговорност домаћина храмовне славе. Он је у сали парохијског дома храма Светих апостола припремио трпезу љубави по угледу на древну хришћанску праксу. У току ручка старешина храма, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић се обратио епископима, свештенству, монаштву и верном народу и овом приликом их је поздравио и захвалио им на доласку и томе што су својим присуством увеличали овај свети дан и ову прославу.

јереј Немања Искић