ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ НЕДЕЉЕ У ДЕСИМИРОВЦУ

ПРОСЛАВЉЕНА СЛАВА ХРАМА СВЕТЕ ВЕЛИКОМУЧЕНИЦЕ НЕДЕЉЕ У ДЕСИМИРОВЦУУ понедељак, 20. јула 2020. године, када прослављамо Свету великомученицу Недељу, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију поводом славе храма у месту Десимировац надомак Крагујевца.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Милан Томић, протонамесник Слободан Радивојевић, ђакон Стеван Илић и јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

Да радост буде још већа, пре почетка Литургије, Епископ Јован је у чин чтеца рукопроизвео господина Николу Орловића из Десимировца.

 После прочитаног јеванђелског зачала, епископ Јован се обратио верном народу и пароху Дејану, честитавши им празник и славу Свете великомученице Недеље. Затим, епископ је подсетио на узвишеност страдања за Христа и истину: “Човеков ум тешко може да схвати да је Света Недеља, поред толико патње, страдања и мучења, ипак остала да стоји усправно и сачува веру. Једини одговор преко којег можемо да схватимо ово страдање јесте путем вере, јер Господ не оставља никог који верује. Она је имала живу веру у Бога, те се није плашила страдања и мучења”. Такође, владика се осврнуо и на ситуацију у свету изазвану вирусом, упозоравајући и саветујући вернике да не очајавају и не падну у безнађе: “Са вером човек прелази из безнађа у наду. Безнађе долази због слабе вере и оно је најтеже стање за човека, јер тада долази до губљења жеље за животом. Безнађе се лечи једино вером у Бога, јер је Он наша љубав и милосрђе. Молимо се да се зацари мир у свету, држави, селу и у нама самима. Нека нам молитве Свете великомученице Недеље помогну да се мир зацари у свима нама”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након резања славског колача, Његово Преосвештенство је уручио нарочита признања у виду Архијерејских грамата захвалности за несебично помагање храма Свете великомученице Недеље у Десимировцу господи: Љубинку Петровићу, Милану Ерићу, Миловану Стојановићу, Драгославу Живковићу, Ненаду Раичевићу и госпођи Горици Богдановић.

По окончању Свете Литургије, уследила је трпеза љубави коју је припремио верни народ десимировачког краја на челу са својим парохом протонамесником Дејаном Петровићем и његовим домом, на којој су настављене молитве и благодарења. На крају ручка, епископу се захвалио надлежни парох, јер нас је Првојерарх удостојио својом посетом на овај велики дан. Речи хвале које је упутио владици, тицале су се његове духовности и пожртвованости за Шумадијску епархију, али и за нас као његову духовну децу.

Лазар Марјановић