Одштампајте ову страницу

ПРАЗНИЧНО АРХИЈЕРЕЈСКО БДЕНИЈЕ ПОВОДОМ ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕ

ПРАЗНИЧНО БДЕНИЈЕ ПОВОДОМ ХРАМОВНЕ СЛАВЕ У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ МАЛЕ ПЧЕЛИЦЕУ петак, 24. јула 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је свечано празнично бденије у крагујевачком насељу Мале Пчелице поводом празника иконе Пресвете Богородице Тројеручице, којој је посвећен храм ове парохије.

Епископу су саслуживали: протојереј-ставрофор др Зоран Крстић, протојереј-ставрофор мр Рајко Стефановић, протојереј Драган Брашанац, јереј Рашко Стјепановић и јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

Молитвено сабрање је својим појањем улепшао појачки састав “Српски Православни појци” из Београда.

У својој проповеди, Епископ Јован је честитао славу свештенству и верницима ове парохије подсетивши да је потребно непрестано тражити заступништво Пресвете Богородице: “Ко може боље заштити и заступати своје дете него рођена мајка? Када је то тако на земљи, онда је то заступништво свакако узвишеније на небу. Милост Богородичина је велика, као и љубав према роду људском. Она зна наше потребе, наше грехове и недостатке, али потребно је да и ми сами тога будемо свесни и да се због тога молимо да нам Бог буде милостив”. Затим, владика је додао речи Светих отаца који говоре да је лакше избројати зрна песка, него чуда која Пресвета Богородица чини људском роду: “Када имамо Мајку целог рода људског, онда је заиста потребно да јој прилазимо са љубављу, вером и смирењем, молећи је да умилостиви свога Сина како би нам био на помоћ и спасење. Као што се дете савија и грли своју телесну мајку, исто тако, својим молитвама, постом и животом, потребно је да грлимо и Мајку Божију. Она је шира од небеса и због тога се немојмо изговарати да немамо места у њеном крилу. Она је сместила Несместивог Бога у своју утробу! Молим вас да никада не запоставите молитве Мајци Божијој”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

По окончању празничног бденија, уследила је трпеза љубави коју је припремио парох малопчелички протојереј-ставрофор Зоран Митровић са својим домом, на којој су настављене молитве и благодарења.

Лазар Марјановић