ВЕЛИКА ДУХОВНА РАДОСТ У ХРАМУ ПРОПОДОБНОМУЧЕНИЦЕ ПАРАСКЕВЕ У СИЉЕВИЦИ

ВЕЛИКА ДУХОВНА РАДОСТ У ХРАМУ ПРОПОДОБНОМУЧЕНИЦЕ ПАРАСКЕВЕ У СИЉЕВИЦИУ суботу, 8. августа 2020. године, када наша Света Црква прославља преподобномученицу Параскеву, у селу Сиљевица недалеко од Рековца уз присуство великог броја верног народа и деце, Његово Преосвештенство Епископ Шумадијски Г. Јован служио Архијерејску Литургију поводом храмовне славе.

Владики су саслуживали свештеници: Архијерејски намесник левачки протојереј-ставрофор Милић Марковић, протојереј Драгослав Цветковић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Александар Цветковић.

Овом Литургијском сабрању претходило је освећење новог иконостаса у храму, који је израђен благословом нашег Владике, а трудом малобројног народа ова два села Сиљевице и Бара. И како је и сам Владика истакао, да заиста овај иконостас и целокупни труд верног народа за обнову ове светиње може послужити свима као пример како се вера потрвђује делима.

У својој проповеди, после прочитаног Јеванђеља Владика је посебно истакао важност вере у људском животу. Вера јесте једини пут до правог и истинитог сазнања и да се она једино потрвђује делим, а не само констатацијом да је неко верник. Вера се потвђује и вером се живи на свком кораку. У љубави и подвигу према ближњем, у љубави и подвигу према Светој Цркви Божијој. Црква јесте једино место где човек остварује своју веру у потпуности, али и сама Црква као заједница верног народа на челу са Епископом јесте заједница љубави чији је основ и послушање. Није верник онај који ненаучен без знања учи друге а себе не поправља, напротив, верник својом вером све учи, усавршава се и послушањем својој Светој Цркви, сведочи другима, светли и показује пут спасења.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Литургија је имала још једну велику духовну радост, јер је наш Владика шумадијски Г. Јован рукоположио је у чин јереја досадашњег ђакона Александра Цветковића. По прочитаној заклетви Владика је упутио очинске речи новом посланику на њиви Господњој и поучавајући га истакао је да је данас за њега дан Педесетице и да то што је рукоположен у чин свештеника, не значи да је све завршио напротив, како је рекао владика: “Ти си сине сада на почетку и од тебе зависи да ли ће данашња благодат свештенства коју си добио остати на теби, и да ли ћеш је пре свега кроз, веру, учење и усаваршавање задржати”.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Велику духовну радост данашег сабрања крунисало је причешће великог броја деце и верног народа. После литије око храма и пошто је пререзан славки колач Епископ је одликовао истакнуте вернике овоих села који су својим трудом и залагањем помогли и даље помажу обнову ове наше светиње. Орденом крагујевачких Новомученика Другог Степена одликовани су Г. Славко Лукић из Бара и Г. Милоје Здравковић из Сиљевице. Архијерејском Граматом признања Владика је одликовао Г. др Александра Ђорђевића, Председника Општине Рековац и Г. Радована Мијајловића из Сиљевице. После Свете Литургије данашњи колачар припремио је трпезу љубави за сав присутни народ.

Јереј Борис Милосављевић