ЗАУПОКОЈЕНА ЛИТУРГИЈА И ОПЕЛО НОВОПОЧИВШЕМ СХИАРХИМАНДРИТУ ЈОВАНУ (МАРИЧИЋУ) У МАНАСТИРУ ТРЕСЈЕ

ОПЕЛО НОВОПОЧИВШЕМ СХИАРХИМАНДРИТУ ЈОВАНУ (МАРИЧИЋУ) У МАНАСТИРУ ТРЕСЈЕНа дан преподобне Параскеве, 08. августа 2020. године, у манастиру Светих архангела Михаила и Гаврила - Тресије на Космају, у Богом спасаваној Епархији шумадијској, служена је света заупокојена Литургија, којом је започео молитвени испраћај схиархимандрита Јована (Маричића) дугогодишњег игумана ове светиње.

Началствовао је јеромонах Петар (Драгојловић) игуман манастира Пиносава, а саслуживали су јеромонах Дионисије настојатељ манастира Св. Петке у Сибници, свештеници Горан Лукић и Никола Симић и јерођакон Јован (Прокин) и ђакон Филип Јовановић, рекао је за Радио "Слово љубве" свештеник Марко Стевановић парох поповићки.

Беседећи по прочитаном јеванђељском зачалу, о. Петар (Драгојловић) је подсетио да "данас испраћамо једног од последњих великих стараца, који је од момента када је крочио у младости у ову светињу, сачувао врлину која га је сачувала - страх Божији и љубав према Богу и своме народу". Отац Петар је говорећи о почившем оцу Јовану подвукао колико је он био "човек љубави Божије и страха Божијег. Читавог живота бринуо и стрепео над душама оних који су му поверени. Стално се сећао на смрт јер је знао да је тај час смрти жижа нашега живота, сабрање свега онога што смо радили и како ћемо изаћи пред Господа", рекао је о. Петар.

Беседа јеромонаха Петра (Драгојловића) игумана манастира Пиносава

"Слушао је Онога који је вечни Бог" рекао је између осталог отац Петар и додао да се речи из јеванђеља прочитаног на Литургији директно односе на о. Јована који је "прешао из смрти телесне у живот вечни". "Душа му је припремљена патњом и страдањем, размишљањем и созерцањем, оним што му је Бог откривао у вишегодишњим молитвама у његовој келији". О. Петар је подсетио да су само они који су Богом живели после Другог светског рата, знали како је то изгледало тих година и кроз шта су све пролазили. Али отац Јован је остао пун љубави, иако је био врло строг према себи, али и према другима. "Не можете великог човека лако разумети" напоменуо је о. Петар који је на крају закључио да је "наша дужност да се молимо за душу о. Јована, јер је суд Божији ипак суд Божији, али чврсто верујемо да ће он чврсто загрлити Бога и да Га већ грли".

Опело схиархимандриту Јовану (Маричићу) старешини манастира Тресије је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован уз саслужење архимандрита Доситеја из манастира Гргетег, јеромонаха Петра (Драгојловићa) старешенине манастира Пиносава, јеромонахa Доситејa (Радивојевићa) старешинe манастира Ћелије, јеромонахa Дионисијa старешине манастира Свете Петке у Сибници, Архијерејског намесника младеновачког протојереја – ставрофора Жељка Ивковића, Архијерејског намесника космајског протојереја – ставрофора Љубише Смиљковића и многобројног свештенства Епархије шумадијске.

У овом дану, у манастиру Тресије је било присутно мноштво верника. Након одлуженог опела, Владика Јован је изговорио опроштајну беседу над одром упокојеног схиархимандрита Јована. Мудро и по љубави бираним речима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован је упознао присутне са подвижничким животом новопрестављеног слуге Божијег. На тај начин показавши, још једном, који је прави пут за човека, а кроз пример оца Јована је поучио како се Богу молити, како Богу служити и како у Бога веровати.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Опроштајно слово новопочившем Схиархимандриту Јовану (Маричићу)

Тело схиархимандрита Јована (Маричића) је положено у припрати цркве манастира Тресије.

јереј Марко Стевановић

Део текста извор: Радио "Слово љубве"