СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ ПЕТРУ I НА ОПЛЕНЦУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ПАРАСТОС КРАЉУ ПЕТРУ I НА ОПЛЕНЦУПоводом 99 година од упокојења Краља Петра I Карађорђевића, 16. августа 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију и парастос Краљу Петру I у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Саслуживали су архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј Ненад Савић, протонамесник Дејан Динић, протонамесник Остоја Пешић, јереј Обрад Видаковић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Стеван Илић.

Лепоту овог евхаристијског сабрања увеличао је хор “Опленац” којим је дириговала госпођа Марија Ракоњац.

Након прочитаног Јеванђелског зачала Владика Јован у својој беседи рекао је: “Браћо и сестре, веома је потресан, поучан и људски топао овај догађај који смо управо чули. Човек доводи свога сина пред Господа Христа и моли Га да га исцели, јер је месечар и мучи се горко. Заправо, овај младић био је ђавоиман. Људска опседнутост ђаволом најчешће бива као последица греха, мада не увек. А шта је то грех? – Грех је злоупотреба слободе. То је грех, да мислимо да можемо да радимо шта год хоћемо. Ми можемо да радимо шта хоћемо, али се морамо запитати да ли је то за наше добро. Зато апостол Павле каже: “ Све ми је дозвољено, али све не користи; све ми је дозвољено, али не дам да ишта овлада мноме” (1Кор 6, 12). Није добро злоупотребити слободу Божију, јер се онда слобода претвара у тиранију, а тиранијом човек угрожава другога. Злоупотреба слободе није ништа ново у свету. То се догодило и у рају. Првоанђео је злоупотребио слободу Божију када је пожелео да буде изнад самога Бога. У историји има много примера како људи злоупотребљавају слободу дану им од Бога.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Јеванђелска прича говори да је овај младић месечар. Ђаво се служи разним преварама да кривицу за зло пренесе на другога. У овом случају зло је приписано месецу. Као да је месец само зло, а самим тим кривица се може приписати Богу, јер је Он тај месец створио. Нечастива сила чини такве ствари да би отуђила људе од Бога, а када се људи отуђе од Бога, онда се људи отуђују једни од других и тако отуђени почну да сумњају у све. Сумња је опасна болест, јер она доводи до сумње у Бога, па самим тим и у другог човека. Чим се појавила сумња одмах се јавила и мржња према човеку кога смо до скора волели. Тако ми почињемо да кривицу за све пребацујемо на другога, а никако да уђемо у себе и погледамо себе изнутра и тако себе признамо себи”, рекао је Владика Јован.

Након заамвоне молитве на месту у храму где почива тело упокојеног Краља Петра I Карађорђевића одслужен је парастос. Након тога уследило је полагање венаца од стране државних представника и војних официра.

Данашње молитвено сабрање настављено је свечаним ручком у ресторану “Стара Варош” у Тополи, у организацији Задужбина “Краља Петра I”.

Стеван Илић, ђакон