Одштампајте ову страницу

ЛИТУРГИЈА У САБОРНОМ ХРАМУ НА ДАН ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТА

ЛИТУРГИЈА У САБОРНОМ ХРАМУ НА ДАН ПРЕОБРАЖЕЊА ГОСПОДА НАШЕГ ИСУСА ХРИСТАУ Саборном храму у Крагујевцу на дан Преображења Господа Исуса Христа 19. августа 2020. године, Свету Литургију је служило братство Светоуспењског храма.

Верни народ се сабрао на заједничкој молитви - Литургији, где се на најдивотнији и најчудеснији начин спајају небо и земља, где се уз молитвену симфонију приноси најсветија бескрвна жртва којом се прославља Бог у Тројици. Окупљени на заједничкој служби, народ са свештенством је прославио дан Христовог Преображења, дан када је пре 2000 година Господ Исус Христос својим ученицима показао своју Божанску славу, показао им да је он заиста прави Бог.

После прочитаног јеванђеља у својој беседи протојереј Срећко је између осталог рекао: “Нека данашњи празник преобрази срца наша. Људи смо, рањиви, слаби, гневимо се, грешимо, али је људски покајати се, исправљати се, преобразити се. Нисмо од камена, него смо од крви и меса. Међутим, нашу крв и месо понео је и вечно носи Син Божији, постао је човек од крви и меса, како кажу Апостоли Јован и Павле, и све то оставио нама у Цркви својој Богочовечанској. Али, после Преображења на Тавору, Господ Христос је пошао на голготско страдање и прошао кроз крст и смрт, да наш грех уништи и нас очисти, да нас васкрсне преображене, препорођене и обесмрћене”.

На позив свештеника: “Са страхом Божијим и вером приступите”, верни народ приступио је Чаши причесној, да би себе обожио и охристовио живоносним и животодајним Телом и Крвљу Преображеног, Распетог и Васкрслог Сина Божијег, и на тај начин поново постали учасници Тајне вечере његове. После Заамвоне молитве освећено је грожђе које је подељено народу уз благослов да у нашим душама влада мир и радост и да благослов Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светог буде на свима нама до свршетка века.