ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕЊА У МАНАСТИРУ ПИНОСАВИ

ВЕЛИКА ГОСПОЈИНА СВЕЧАНО ПРОСЛАВЉЕЊА У МАНАСТИРУ ПИНОСАВИУ петак, 28. августа 2020. године, празник Успења Пресвете Богородице свечано је прослављен у манастиру Пиносави, надомак Кусатка.

Светом Литургијом је началствовао протонамесник Драган Милутиновић, а саслуживали су: протојереј-ставрофор Радослав Сенић, јеромонах Петар (Драгојловић), настојатељ манастира, протонамесник Далибор Новаковић и ђакон Владимир Степановић. Појци за певницом су били кусадачки богослови: дипломирани теолог Милош Бркић и Филип Лукић, ученик Богословије у Крагујевцу.

Након прочитаног Јеванђеља, верном народу се обратио отац Драган указујући на значај празника и личности Мајке Божије за наше спасење. Затим је говорио о потеби и значају Светог причешћа, ослањајући се на речи Светог Писма и Светих Отаца.

После Свете Литургије уследио је крсни ход око храма и резање славског колача, а потом трпеза љубави коју је припремио овогодишњи колачар господин Небојша Дражић из Кусатка са својом породицом.

Манастир Пиносава, древна светиња, која потиче још и XV века, налази се у атару села Кусатка код Смедеревске Паланке. Некада парохијски храм који је обухватао четири околна села и духовни центар шире околине, о чему сведоче гробови знаменитих историских личности који се налазе у непосредној близини манастирског храма, прославио је своју другу славу. Оснивање ове светиње везује се за пад Смедерева 1459. године. Каже се да је тада одређени број монаха дошао на овај простор и основао ову светињу и са собом понео своју славу, Успеније Пресвете Богородице, која се и данас слави у овој светињи. Друго предање каже да је претходни храм био посвећен овом празнику.

У вечерњим сатима испод “Карађорђевог храста”, где је Карађорђе у време Првог српског устанка сабирао војску за устанак и коначно ослобођење свих српских земаља од вишевековног непријатеља, одржано је предавање историчара господина Борисава Челиковића на тему: “Свето српско Косово”. После предавања уследио је културно-уметнички програм.

ђакон Владимир Степановић


images/stories/Vesti/Avgust2020/pinosava_gospojina.jpg