МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ОРГАНИЗОВАЛА ПОДЕЛУ КЊИГЕ “СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ – ЛЕК БЕСМРТНОСТИ”

МЛАДЕНОВАЧКА ЦРКВА ОРГАНИЗОВАЛА ПОДЕЛУ КЊИГЕ “СВЕТО ПРИЧЕШЋЕ – ЛЕК БЕСМРТНОСТИ”У недељу 27. септембра 2020. године, на празник Воздвижења Часног Крста – Крстовдан, братство храма Успења Пресвете Богородице организовало је поделу књиге Његовог Преосвештенства Епископа бачког Г. др Иринеја (Буловића) “Свето Причешће – лек бесмртности”, коју је аутор даривао браћи и сестрама у Епархији шумадијској.

У име младеновачких свештеника ово изузетно дело је након Причешћа верном народу поклонио Архијерејски намесник младеновачки протојереј-ставрофор Жељко Ивковић. С обзиром на то да је на Литургији било мноштво верника, није било довољно књига за сваког појединачно, па је посебна пажња вођена да по један примерак добије сваки дом, који је данас имао свог члана на евхаристијском сабрању ове шумадијске вароши.

Владика Иринеј је сабрао фундаментална богословска учења о Светој Тајни неопходној за спасење сваке душе, поткрепивши их мноштвом примера из богослужбених пракси Цркве кроз историју. Пишући једноставним језиком уз, за овакав дискурс наметнут у јавности неопходан академски ниво, владика Иринеј објашњава да је Света Тајна Причешћа од памтивека била и остала извор здравља (и телесног и духовног) и да су јој као таквој приступали и приступају свештеници и верници, без обзира на то да ли су у том тренутку од нечега боловали или не. “Од причешћа се за ове две хиљаде година нико није заразио, чак ни свештеници који су причешћивали губавце, туберкулозне и друге оболеле од тада неизлечивих болести”, истиче бачки архијереј, уз опаску на ситуацију коју данас имамо у време епидемије вируса корона – “како то да бивају заражени они који у цркву не иду, камоли да се причешћују?” Дакле, реч је о свеколико корисном штиву које би данас сваки хришћанин требало да прочита и подели са својим ближњима, будући да смо сви који смо одабрали да живимо хришћански изложени свакаквим малициозним и нимало искуствено утемељеним нападима за “неодговорно понашање” и томе слично.

јереј Марко Јефтић