СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛОВЦИМА

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЛОВЦИМАУ недељу 21. октобра, а 17. по Духовима, када наша Света Мајка Црква прославља Св. Апостола Кодрата и оданије Воздвижења Часног Крста, у храму Св. Тројице у Ловцима, Свету Архијерејску Литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Г. Јован, уз саслужење пензионисаног протојереја-ставрофора Радомира Ракића, архијерејског намесника беличког и старешине Старе јагодине цркве протојереја Александра Гајића, јереја Александра Радосављевића, јереја Милоша Ћирића, протођакона Ивана Гашића и протођакона Нинослава Дирака.

Након прочитаног Јеванђељског зачала, Владика је произнео богонадахнуту беседу, поучавајући своју верну паству: “У Јеванђељу се разликује права вера од неверја, од сујеверја,” рекао је Владика шумадијски. Говорећи о правој вери, Владика је упозорио да морамо бити истрајни у нашој вери, да Господ види да нећемо да одустанемо. Он је подсетио да данашње Јеванђеље говори о вери и да нам је потребна апостолска жива вера. “Неверје је тешка болеста и човек губи наду на оздрављење,” додао је Владика. Морамо да прихватимо речи Св. Апостола Павла који каже да се срцем верује за праведност, а устима се исповеда за спасење. И не смемо да се стидимо своје вере, и устима својим да је исповедамо, јер кроз наше усмено исповедање, ми помажемо и онима око нас, да виде ко су, ко смо ми и у Кога верујемо. Сагласје вере и живота је битан елемент спасења. “Без вере не може се чинити ништа и све је могуће ономе који има вере”, навео је Јеванђељске речи Владика. Пад је људски, али устајање је немогуће без вере. Кроз веру можемо и морамо да сагледамо себе изнутра. А у срцу где нема Бога, извире зло. Наше срце је најомиљенији Дом Божији, додао је Светоотачке речи у својој беседи.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Такође, Владика је поучио верне и да Бог куца на вратима нашег срца, да нас зове и да је потребно да спознамо веру, а не само декларативно да је исповедамо. Зато су битна и наша дела. Неопходно је и да су деца и родитељи повезани вером у Бога, али и да сви знамо да је Он наш прави Родитељ.

“Ова жена из Јеванђељске приче треба да буде пример како треба веровати.” Владика је протумачио Јеванђељске стихове рекавши да је ова жена сигурно на разним местима тражила помоћ, али је на крају помоћ и спасење нашла у Богу. На овом месту, Епископ је упозорио да не тражимо Цркву тамо где нема Цркве. “Спасење је само тамо где је Спаситељ,” рекао је Преосвећени Владика.

Светој Чаши Спасења притупио је велики број верног народа, као и деца из овог села.

Литургијско заједништво је настављено на трпези љубави, које је оранизовао старешина храма у Ловцима, протонамесник Петар Видаковић.

Чтец Младен Алексић