“ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ” У ЛАПОВУ

“ДАНИ СВЕТЕ ПЕТКЕ” У ЛАПОВУОве године је шести пут у Лапову организована, са благословом Епископа шумадијског Господина Јована, манифестација “Дани свете Петке”. Као и прошлих година, тако је и ове изазвала велику пажњу и интересовање верујућег народа Лапова.

На дан када обележавамо спомен на ову велику светитељку је служена света Литургија, а служили су је протојереј-ставрофор Видоје Рајић, протојереј Велибор Јовановић и протонамесници Миломир Васиљевић и Дејан Шишковић уз саслужење ђакона Марка Арсенића.

Беседу о животу и значају ове светитељке је одржао протонамесник Миломир Васиљевић.

Он је беседу почео речима псалмопевца Давида који је написао речи “Диван је Бог у светима својим, Бог Израиљев” рекавши даље да је Бог у свему диван. Премудрост и лепота Божија се огледају у целој творевини, али нарочито је то видљиво у Његовим светима. Они су постали свети управо благодаћу Божијом што важи и за свету Параскеву која је једна од најпоштованијих светитељки у српском народу. Он је затим протумачио присутном народу Јеванђеље које се читало тог дана о мудрим и лудим девојкама позвавши све присутне да пред Богом буду као ове прве.

Након причешћа служашчег свештенства пререзан је славски колач који је припремила овогодишња колачарка, госпођа Гордана Миљић, а затим су се причестили многи присутни верници међу којима је било пуно деце. Колач за следећу годину су преузели Милан Рашић и Славиша Лакић. Као и сваке године својом поставком су порту улепшали чланови удружења воћара Црвени брег. Слави су присуствовали и представници општине као и многи други заслужни грађани Лапова. Након сечења колача уследила је вечера љубави за све присутне вернике. Такође, деца са веронауке су спремила своје писмене радове и цртеже на тему “Светој Петки на дар” па је школски жири на челу са вероучитељем, ђаконом Марком Арсенићем одабрао најбоље радове. Деца која су освојила те награде су добила пригодне душекорисне поклоне. За ликовне радове су награђени следећи ученици: Смиљана Михајловић (VII 1), Живојин Михајловић (IV 4), Катарина Николић (VI 1) и Тадија Милојевић (I 1), а за литерарне Софија Прешић (IV 1), Ђорђе Дуњић (VII 2) и Дуња Мујковић (IV 1). Овогодишњи програм манифестације Дани свете Петке је био следећи:

  • 27. октобар, 17:30ч - “Живот, дело и чуда светог Нектарија Егинског”, Наталија Ковачевић
  • 29. октобар, 17:30ч - Представљање књиге “Богословље Достојевског”, јереј Стеван Стефановић, Данијела Вулићевић и Јелена Милетић

Прве вечери гост је била госпођа Наталија Ковачевић којој није било тешко да дође чак из Атине у којој живи све до Лапова да би одржала изузетно занимљиво предавање о великом светитељу 20.века-светом Нектарију Егинском. Она је прво описала његово детињство, монашки живот, као и каснији животни пут пун страдања које је светитељ подносио са смирењем често се молећи за своје гонитеље. Затим је изнела мноштво исцељења од стране моштију светога Нектарија, а за многа од њих се може рећи да су веома потресна. Пример је исцељење петогодишњака од канцера, али и многа друга које је навела у предавању госпођа Ковачевић. После њеног излагања уследила је занимљива дискусија у којој су учествовали присутни слушаоци, да би затим многи присутни давали имена својих болесних рођака за помињање у манастиру на острву Егина. Трибину је својим присуством увеличао и познати естрадни уметник Драган Којић-Кеба са супругом који је и сам сведок чуда овог светитеља у свом животу.

Друго вече смо имали прилику да чујемо свештеника Стевана Стефановића који је парох у Црквенцу код Свилајинца и аутор књиге “Богословље Достојевског”. Уз њега о овој дивној књизи су говориле и директорка библиотеке “Слово” у Лапову, Данијела Вулићевић, као и наставница српског језика Јелена Милетић. Протонамесник Горан Живковић је прво представио госте и дао реч Јелени која је говорила о животу и делима овог великог писца са своје тачке гледишта, а затим је то урадила и Данијела Вулићевић која већ годинама врло активно организује књижевне вечери. После предавања су размотрене опције даље сарадње између црквене општине лаповске и библиотеке по питању довођења оних гостију који би били занимљиви и парохијанима и члановима библиотеке. Реч је затим имао аутор књиге који је веома надахнуто говорио о хришћанском, али и књижевном аспекту дела Достојевског наводећи многе занимљиве детаље из његовог живота. На крају је глумац Топлица Бранковић у свом стилу прочитао један део књиге која је за сваку препоруку.

Оба предавања је уз благослов шумадијског Епископа Господина Јована снимала и емитовала баточинска телевизија Хит плус.

Ове духовне свечаности су се сваког дана завршавале трпезама љубави и занимљивим разговорима са поштованим гостима.

Тиме је завршено ово дивно духовно сабрање које ће се, даће Бог, поновити и следеће године.

Протонамесник Горан Живковић

ПРEДAВAЊE “ЖИВOT, ДEЛA И ЧУДA СВETOГ НEКTAРИJA EГИНСКOГ”