Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И СВЕШТЕНИЧКО РУКОПОЛОЖЕЊЕ У САБОРНОМ КРАГУЈЕВАЧКОМ ХРАМУ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И СВЕШТЕНИЧКО РУКОПОЛОЖЕЊЕ У САБОРНОМ КРАГУЈЕВАЧКОМ ХРАМУУ недељу двадесет трећу по Духовима, 15. новембра 2020. године, када се молитвено сећамо Светих мученика Акиндина, Пигасија и других са њима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Крагујевцу уз саслужење братства овога храма.

Након прочитаног јеванђелског зачала о гадаринским бесомучницимa, Епископ Јован је говорио о страшној поруци Јеванђеља: “Браћо и сестре, данашње Јеванђеље нам поручује шта бива са човеком када се одвоји од Бога и запоседну га нечастиве силе, као што је то случај са овим житељима Гадаре. Но, када се појави наш Господ Исус Христос видимо како нечастиве силе дрхте од страха”. Затим, Епископ је говорио о човечијем страху и његовим лошим последицама: “Страх је опасно стање код човека. Имамо две врсте страха – позитиван и негативан, а самим тим и смртоносан. Први страх јесте страх у Богу и од Бога. Њега имамо, јер се плашимо да се не огрешимо о љубав коју нам Бог неизмерно даје. Тај страх нас чува од грешке. Но, други страх јесте страх од наше немоћи и нечастивих сила, које нас кроз наш живот нападају”. Дајући одговор на питање како превазићи страх, Владика додаје: “Запамтимо, само јаком вером ћемо истерати страх, који је увек показатељ недостатка вере и доводи нас у безнађе. Ми смо рођени за живот, а нечастиви нам стално говори да смо рођени за безнађе. Свето Писмо нам говори о преплашеним апостолима на лађи коју је бура хтела да преврне. Но, у том тренутку наилази Господ и говори: “Не бојте се!”, и одмах затим олуја стаде и апостоли се умирише. Ето, видите шта значи када човек има стално Бога у себи!”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

У чин свештеника, Епископ Јован је рукоположио ђакона Срђана Ђорђевића и том приликом је рекао да народ који порађа свештенике јесте зрео народ: “Заиста, наш светосавски народ је зрео, али, Срђане, ово се данас на тебе највише односи. Од данас мораш бити зрелији и одговорнији него што јеси, јер Црква ти не даје фабрике и имања, већ људске душе, а то је нешто за шта ће сваки од нас свештеника дати одговор Богу. Од свештеника народ очекује да приноси жртву, али и да даје утеху. Но, ако свештеник није спреман, шта ће дати? Због тога те молим да не занемариш благодатни дар који данас добијаш. Чувај и спасавај себе да би се спасили они који су са тобом”.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Након Свете Литургије приређено је послужење у Епархијском двору, захваљујући љубави Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована.