ЕПИСКОП ЈОВАН: “АКО ЈЕ НАШ ЖИВОТ ХРИШЋАНСКИ И ИСПУЊЕН БОГОМ, ОНДА МУ НИ СМРТ НЕ МОЖЕ НИШТА”

ЕПИСКОП ЈОВАН: “АКО ЈЕ НАШ ЖИВОТ ХРИШЋАНСКИ И ИСПУЊЕН БОГОМ, ОНДА МУ НИ СМРТ НЕ МОЖЕ НИШТА”Шумадијски Првојерарх началствовао је свештеном Евхаристијом која је служена у храму Светог Јоаникија Девичког у Бресници на празник преподобномученика Галактиона и Епистима.

Преосвећеном Владици су саслуживали протојереј Саша Антонијевић и јереј Милош Ђурић, пароси бреснички, као и ђакон Немања Стојковић.

Чтецирали су веоучитељ Стефан Радисављевић и Владан Степовић, a за певницом је појао Страхиња Савковић уз учешће свих верника окупљених око Престола Господњег.

У својој беседи владика Јован је подсетио окупљене вернике на речи Апостола који је прочитан, а у коме нас апостол Павле позива да као што Бог Отац пребива у Христу тако и да Господ наш Исус Христос пребива у сваком човеку. Владика нас је подсетио да сваки хришћанин, свака душа хришћанска и сваки ум православног хришћанина морају бити испуњени Христом.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

“Наше владање и наш живот морају бити јеванђелски и наш живот мора бити по Христу, јер све што није по Христу и све што није у Христу налази се у опасности да пропадне и нестане. Само оно што је испуњено Христом је оно што је непролазно, бесмртно и вечно. Наш живот треба да буде по Христу, у Христу и ради Христа. Једино онај живот који је ради Бога то је прави живот”, нагласио је Владика Јован. У наставку своје беседе Владика нас је подсетио на Спаситељеве речи да Христос ствара све ново. Од Христовог оваплоћења, Он (Христос) ствара нови свет, новог човека, нову душу у човеку, ново срце, па је човек позван да живи новим животом, а то је хришћански живот. Хришћански живот је најсавршенији живот, по речима апостола Павла. Владика је подсетио окупљене вернике да ако смо хришћани онда морамо хришћански и живети и своју веру сведочити не речима, већ делима. Када у човеку постоји жеља да живи хришћански онда му Господ даје силу и снагу да заиста тако и живи. Бог човеку помаже Духом светим кроз Свете Тајне и врлине којим га дарује.