ЕПИСКОП ЈОВАН У БРЕСНИЦИ: “БЛАЖЕНИ МИЛОСТИВИ!”

ЕПИСКОП ЈОВАН У БРЕСНИЦИ: “БЛАЖЕНИ МИЛОСТИВИ!”Наша Света Црква 25. новембра (по новом стилу) прославља Светог Јована Милостивог.

У бресничком храму Светог Јоаникија Девичког служио је Његово Преосвештенство епископ шумадијски и администратор архиепископије београдско-карловачке г. Јован.

Уз усрдну молитву, владика је протумачио Беседу о блаженствима, наглашавајући потребу сваког човека да живи по њима. Нагласио је да су ова блаженства провера човекове вере и наде, кроз однос човека према Богу и другом човеку. И да ако човек стекне једну врлину (а то најпре зависи од човека, па од Бога), да ће она учинити да човек почне да живи и по другим блаженствима. Како је овог дана обележаван и спомен на Светог Јована Милостивог, владика је посебно говорио о милосрђу, поредећи га са позајмљивањем Богу, са добрим расположењем према Богу и човеку, и са отварањем самих врата раја.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Његовом Преосвештенству саслуживали су свештеници Саша Антонијевић и Милош Ђурић и ђакон Немања Стојковић, а чтецирали вероучитељ Стефан Радисављевић и студент теологије Александар Цалић.

Након Свете Архијерејске Литургије, владика је дао смернице око даљег фрескописања и украшавања храма у Бресници.

протојереј Саша Антонијевић