ВЛАДИКА ШУМАДИЈЕ ЈОВАН: “КО ЈЕ У ХРИСТУ ТАЈ ЈЕ НОВИ АДАМ”

ВЛАДИКА ШУМАДИЈЕ ЈОВАН: “КО ЈЕ У ХРИСТУ ТАЈ ЈЕ НОВИ АДАМ”“Пост је чувар молитве”- Свети Варсануфије Оптински

У среду, 16. децембра 2020. године, када наша Црква Христова прославља Светог пророка Софонија из Саварате савременика пророка Јеремије и Светoг Јована Молчалника или Ћутљивог из Никопоља, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор АЕМ Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког и Црноречког у Бресници.

Епископу су саслуживали: протојереј Саша Антонијевић старешина храма, јереј Милош Ђурић и ђакон белошевачке Лазарице Немања Стојковић.

За певницом је појао господин Страхиња Савковић, док су чтецирали вероучитељ Марко Гаљак и апсолвент теологије господин Александар Цалић.

Након прочитаног јеванђељске перикопе верном лаосу се надахнутом беседом обратио Владика Јован. “Ко је у Христу тај је нови Адам, нови спаситељ. Када је у Христу човек, човек је ослобођен није заробљен. Ми стално треба да проверавамо да ли смо у Христу. Јер ако смо у Христу све имамо, а када нисмо у Христу онда све губимо. Како се Христос усељава у нас? Па вером, каква нам је вера тако ће и Христос у нама обитавати. Докле је човек са Христом он се радује не зна за очајање. Нема радости без Бога, а Он је дошао управо да нас из небића врати у биће. Нови човек је бесмртан, а без Христа је смртан човек, све што је без Христа је смртно. Ко је у Христу не престаје бити човек, него се обнавља у новог човека речи су Епископа Јована.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

После свете божанствене Литургије, Владика Јован је поделио благослов и иконице верном народу који се данас сабрао у бресничкој светињи.

Вероучитељ Марко Гаљак