ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ЈОВАН: “ЛУКАВСТВО ЈЕ ОПАСАН ГРЕХ”

ЕПИСКОП ШУМАДИЈСКИ ЈОВАН: “ЛУКАВСТВО ЈЕ ОПАСАН ГРЕХ”Грех је побуна против Бога и природе – Блажени Теофилакт Охридски

У среду, 23. децембра 2020. године, када наша Црква Божја светкује Свете мученике Мину и Ермогена Атињане и Светог Јована Бранковића деспота српског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор АЕМ Господин Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог Јоаникија Девичког и Црноречког у Бресници.

Епископу су саслуживали: протојереј Славиша Илић парох драгоцветски, протојереј Саша Антонијевић старешина храма, јереј Милош Ђурић и протоћакон Иван Гашић.

За певницом су појали протојереј Драгослав Милован и господин Страхиња Савковић, док су чтецирали вероучитељ Марко Гаљак и апсолвент теологије господин Александар Цалић.

Након прочитаног јеванђељског штива верном народу се надахнутом керигмом обратио Владика Јован. Апостол Павле нам говори у својим Посланицама да треба да се обучемо у свеоружје Божје како би смо победили лукавство и ђавола. Лукавство је опасан грех. Господ нам говори да је ђаво лукав. Ђаво ратује против Христа неће Бога, нити било шта што је Божје. Ђаво хоће да нас што више одвоји од Бога. Ђаво се лукавством претвара у анђела. Лукавство је велики грех, то је измишљање лажних богова и лажних Месија речи си Епископа Шумадије Јована.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

После свете Литургије, Владика Јован је поделио благослов верном лаосу који се данас окупио у бресничкој богомољи.

Вероучитељ Марко Гаљак