Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СТАНОВО

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ СВЕТОГ ПАНТЕЛЕЈМОНА У КРАГУЈЕВАЧКОМ НАСЕЉУ СТАНОВОУ уторак, 5. јануара 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Господин Јован, служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Светог Пантелејмона у крагујевачком насељу Станово.

Његовом Преосвештенству су саслуживали: протојереј-ставрофор Синиша Марковић, протојереј Сретко Петковић и ђакон Недељко Дикић.

За певницом су певали протојереј Драгослав Милован, протојереј Горан Ђерковић, г. Страхиња Савковић и г. Ненад Игњатовић.

Чтецирали су г. Марко Гаљак и г. Урош Петковић.

После прочитаног Јеванђеља Владика се обратио парохијанима овог светог храма својом архипастирском беседом:

“Онај који се угледа на Христа, браћо и сестре, тај човек постаје нови човек. Зашто постаје нови човек? Зато што његов живот постаје живот Христов. Његове мисли, су мисли Христове, његова дела, су дела Христова. И заиста, онај човек који се угледа на Христа, он Христа прославља, он и слави Христа. Слави Христа и прославља Христа у овоме животу, у овоме земаљском свету, а њега Христос браћо и сестре прославља у вечном животу. Награђује га вечношћу, награђује га бесмртношћу, награђује га правдом браћо и сестре. Погледајте, узмите житије светих, читајте па ћете видети како су они, заиста живели Христом. И прослављали Христа, и ето њих је Бог прославио, а и црква земаљска их прославља ето, вековима и вековима. Који се угледа на Христа, неће се никад посрамити, неће се никада застидети ни постидети, а зато и Христос каже: “Ко се застиди мене пред овим родом људским, застидећу се и ја њега пред Оцем својим небеским”. Значи ми који смо крштени, браћо сестре, Христа треба да имамо у себи. Да се не стидимо Христа, напротив, да будемо радосни и Богу благодарни што смо, управо Христови. И ко се на Христа угледао, тај Христом и живи. И зато апостол Павле ће рећи: “угледајте се на мене, као ја на Христа”. Пазите како је дивно браћо и сестре. Он, док није Христа срео, док се није срео са Христом боље речено, док га није светлост Христова обасјала, и управо на том путу његовом, који је управо ишао да гони и Христа и оне што су Христови. Али кад је срео Христа, изменио се, постао је нови човек”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

После Свете Литургије Владика је поделио благослов верном народу, ишчекујући празник рођења Богомладенца Христа-Спаситеља света.

Недељко Дикић, ђакон