Одштампајте ову страницу

ПРАЗНИК СРЕТЕЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ МОЛИТВЕНО ЈЕ ПРОСЛАВЉЕН У ОРАШЦУ

ПРАЗНИК СРЕТЕЊЕ И ДАН ДРЖАВНОСТИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ МОЛИТВЕНО ЈЕ ПРОСЛАВЉЕН У ОРАШЦУНа дан празника Сретење Господње и Дана државности Републике Србије у устаничком месту Орашац прослава Дана државности Републике Србије је започета Светом Литургијом у храму Васнесења Господњег у Орашцу.

Његово Преосвештенсво Епископ шумадијски и администратор београдско-карловачки Господин Јован је у овом храму служио Свету Ахијерејску Литургију.

Његовом Преосвештенству су саслуживали Архијерејски намесник орашачки, протојереј-ставрофор Мићо Ћирковић, Архијерејски намесник опленачки, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, јеромонах Петар (Драгојловић), игуман манастира Кусадак, Архијерејски намесник младеновачки, протојереј-ставрофор Жељко Ивковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Александар Бабић.

У Богоугодном појању су учествовали чланови хора “Света Анастасија Српска” из Аранђеловца.

Након читања Светога Јеванђеља Епископ Јован је верне поучио својом беседом о испуњењу пророштва записаног у Староме Завету. Епископ је нагласио да старац Симеон Духом Божијим препознаје Господа Христа. Подсетио нас је да се на данашњи дан обележава и спомен на устанак подигнут баш у овоме месту у Марићевића јарузи и на сретењски устав из 1835. године. Данашњи празник је заправо сретање или сусретање са самим Господом. Епископ је навео и да ако наставимо да живимо оваквим грешним животима нећемо се сусрести са Господом Богом, морамо да се поправимо. Заборављамо веома често наше славне предке без којих ми сада не бисмо живели овако како живимо. Наша историја је истрајна јер наш народ није изгубио веру у Бога. Нема веће среће за човека него да се сусретне са Господом. Сретањем са Господом Христом, ми ћемо се сусрести и са нашим делим и неделима које смо имали у животу. Човек је имао могућнот да се сретне са Богом јер је Бог ишао човеку у сусрет да би га спасао. Епископ наводи: “Када желимо да се сретнемо да нашом вољеном особом ми се за тај сусрет припремамо”, тако требамо и да се припремамо за сусрет са Богом Господом. Ако човек жели да се сусретне са Богом мора прво да очисти себе. Бога морамо сместити у наша срца, јер ако у њега не уселимо Бога онда ће наше срце запосети нечастиви, а срце је најобиљенији дом Божији. Епископ нас је подсетио и на део из блаженстава, где се каже да су блажени они који су чистога срца, јер ће Бога видети. Бога не можемо видети нашим телесним очима, зато своју душу морамо за то гледање и тај сусрет припремити. Вера је заправо око наше душе. Морамо себи поставити питање: “Каква је наша вера?”. Требамо живети вером и чувати веру својим животом, а чувањем вере чувамо и државу своју за коју су наши славни предци своје животе положили.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Након заамвоне молитве Епископ Јован је пререзао славски колач данашњих свечара, чланова Задужбинског друштва “Први српски устанак”. Прослава Дана државности Републике Србије настављена је испред спомен школе “Први српски устанак” у Орашцу. Епископ Јован је одржао помен за пострадале војнике и војсковође у Првом српском устанку. Након помена положени су венци испред споменика Вожду Карађорђу. После полагања венаца, окупљенима се прво обратила Председница Републике Српске, Госпођа Жељка Цвијановић, а потом и Председница Владе Републике Србије, Госпођа Ана Брнабић. Потом је уследио пригодан културно-уметнички програм.

јереј Немања Искић