Одштампајте ову страницу

ВЕРНИ НАРОД ШОПИЋА СРДАЧНО ДОЧЕКАО СВОГА ПРВОЈЕРАРХА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНА

ВЕРНИ НАРОД ШОПИЋА СРДАЧНО ДОЧЕКАО СВОГА ПРВОЈЕРАРХА ЕПИСКОПА ШУМАДИЈСКОГ ГОСПОДИНА ЈОВАНАУ суботу. 27. фебруара 2021. године, када Црква прославља преподобног Авксентија и Равноапостолног Кирила Словенског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог архангела Гаврила у Шопићу, надомак Лазаревца.

Епископу су салуживали: јеромонах Доситеј Хиландарац, игуман манастира Светог великомученика Георгија у Ћелијама код Лајковца, протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, архијерејски намесник опленачки и рачански, протојереј-ставрофор Златко Димитријевић, архијерејски намесник колубарско-посавски, протојереј-ставрофор Александар Новаковић, протонамесник Горан Радовановић, протојереј Остоја Пешић, протођакон Иван Гашић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Никола Урошевић.

Својим појањем ово литургијско сабрање улепшали су чланови појачке групе “Србски Православни појци” из Београда.

Овом приликом Владика Јован одликовао је чином протојереја свештеника Горана Радовановића, напоменувши да се одликовања у Цркви дарују као подстрек на још већи труд и залагање на њиви Господњој.

Духовна поука Епископа шумадијског Г. Јована

Тумачећи прочитано Јеванђеље Владика Јован је подсетио да служити Богу значи слушати Бога, покоравати се и молити се Богу. „Само онај ко научи да служи, тај ће умети у потребно време да управља и господари. Добри пастир и живот свој полаже за овце. Духовни пастири чине исто, старају се за поверено стадо, овце, да им они невидљиви вукови не би растргли ум, разбили срце и уништили душу. Пастир је дужан да чува стадо, а стадо је дужно да буде уз пастира, да га слуша и има поверење у пастира. Бог је наш једини пастир. Неопходан нам је јер сами не можемо да се сачувамо, због слабости и огреховљености наше природе. Па ипак срце људско је омиљени стан Божији. Зато је потребно чистити своје срце непрестано како би се њему настанио Бог.”, поучавао је окупљене вернике преосвећени Владика.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

На крају Сабрања шумадијски Првојерарх наградио је архијерејским граматама госпођу Живанку Матић из Лазаревца, господина Душка Новковића из Лазаревца и господина Милована Аночића из Шопића. Орденом Светих новомученика крагујевачких другог степена, Владика Јован одликовао је господина Лазара Лакету из Шопића, за љубав и труд указану храму у Шопићу. Литургијско сабрање је завршено трпезом љубави која је за све окупљене припремљена трудом и љубављу пароха шопићанских протојеререја-ставрофора Мирка Тешића, протојереја Горана Радовановића и верног народа.

Влада Димитријевић