Одштампајте ову страницу

ЕПИСКОП ЈОВАН СЛУЖИО У ВИНОГРАДИМА

ЕПИСКОП ЈОВАН СЛУЖИО У ВИНОГРАДИМАУ петак 5. марта 2021. године, када се Црква молитвено сећа Светога Лава Катанског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован, служио је Свету архијерејску Литургију у цркви Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради.

Његовом Преосвештенству саслуживали су високо пречасни протојереј Драган Брашанац, старешина хрма и јерођакони Јован (Прокин) и Василије (Старовлах).

За певницом је одговарао на литургијске прозбе протојереј Драгослав Милован.

По прочитаном јеванђелском зачалу, Епископ Јован се обратио сабраном народу поучавајући их богонадахнутим речима рекавши: „ Човек не може да чини добро сам од себе већ само у Богу са Богом и кроз Бога. Ми никакво добро не можемо чинити без Христа, мимо Христа и поготово насупрот Христа, јер је Он власник, давалац и надахнитељ свеколиког добра које постоји и у човеку и у свету. Христос даје моћи и силе и даје снаге човеку, да он чини добро али опет, да би се човек сачувао гордости и кад неко добро дело учини, да схвати, да то није од њега,већ да је то у ствари благослов Божији. У противном ће човек ако учини неко добро дело као што то често чинимо то исто приписати искључиво себи. Човек, на жалост не може да учини добро без Бога али зло може. Бог зато даје човеку моћ и силу смирења, да и ако учиним нешто добро, да то не припишем себи, него да припишем Богу. Све добро које учини човек је за бадава ако то не проверава Богом, Јеванђељем и Црквом, а Бог је тај који оспособљава човека да чини добра дела, не да би се хвалили и себе уздизали.“

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

По завршетку Свете Литургије, Епископ је поделио верном народу свој Архипастирски благослов.

Драган Брашанац, протојереј