Одштампајте ову страницу

ОПЕЛО НОВОПРЕДСТАВЉЕНОГ СВЕШТЕНИКА ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА НЕБОЈШЕ МЛАДЕНОВИЋА

ОПЕЛО НОВОПРЕДСТАВЉЕНОГ СВЕШТЕНИКА ПРОТОЈЕРЕЈА-СТАВРОФОРА НЕБОЈШЕ МЛАДЕНОВИЋАУ Недељу Православља, у поподневним часовима, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је опело новопредстављеном свештенику протојереју-ставрофору Небојши Младеновићу, Архијерејском намеснику беличком, у јагодинској цркви Светих апостола Петра и Павла.

Владики је саслуживо велики број свештеника и ђакона, не само из беличког намесништва, него и из других намесништава Богом чуване Епархије шумадијске.

Своју духовну беседу, Владика је започео следећим речима: “Отворио се Диптих Епархије шумадијске да се у њега упише једно значајно име, протојереј-ставрофор Небојша Младеновић.”

На самом почетку, Епископ шумадијски је говорио о значају Васкрсења, о смрти и победи над смрћу. Он је рекао да човек није створен да би му смрт била последња станица, већ нас је Бог створио за вечни живот. “Наш Бог је Бог живих, а не мртвих”, додао је Владика. “Вером усељавамо Бога у себе. И управо је то та вера по којој је живео наш отац Небојша.”

Такође, Владика је рекао да смо ми данас тужни, али нисмо очајни, јер верујемо да ћемо се срести са нашим драгим, протом Небојшом. “Уз осећај људске туге, али и не очаја, осећамо људски бол што он није више са нама овде на земљи. Али и осећамо духовну радост у овој тузи, јер је он управо прешао из смрти у живот.”

Владика је додао и да смо ми, верни, задобили молитвеника пред Господом, говорећи о духовном животу новопредстављеног свештеника Небојше. Говорио је да је отац Небојша имао вере и смирење и да је целог свог живота учио. Такође је рекао да је наш покојни прота отишао много више од нас, јер се успео до самих врата раја. “И управо му је врата отворио његов и наш, Живи Бог.”

На крају своје беседе, Владика се веома емотивно обратио породици оца Небојше, рекавши им да имају веру у Бога, да не очајавају и да знају да се отац Небојша сада моли за нас: “Ми смо се окупили данас овде да узмемо благослов оца Небојше и да затражимо опроштај, ако смо било шта згрешили.”

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

Земни остаци проте Небојше похрањени су на градском јагодинском гробљу, где ће прота чекати други Христов долазак и свеопште Васкрсење.

“Са Светима упокој Христе душу слуге твога, где нема болести, жалости, ни уздисања, него где је живот бесконачни.”

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!!!

Ђакон Нинослав Дирак