Одштампајте ову страницу

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЈАГОДИНИ

СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ ПОКРОВА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У ЈАГОДИНИКрстопоклоне недеље Часног Поста 4. априла 2021. године, у јагодинској цркви Покрова Пресвете Богородице, Његово Преосвештнство Епископ шумадијски Господин Јован служио је Свету Архијерејску Литургију.

Преосвећеном Владики су саслуживали умировљени протојереј-ставрофор Радослав Станковић, архијерејски намесник белички протојереј Александар Гајић, протонамесник Миломир Тодоровић, јереј Александар Радосављевић, јереј Милош Ћирић, јереј Милош Јелић, протођакони Иван Гашић и Нинослав Дирак и јерођакони Василије (Старовлах) и Јован (Прокин).

Током Свете Литургије је певао Хор Старе јагодинске цркве “Свети Архангел Михаило”.

Након прочитаног Јеванђељског зачала, Преосвећени Владика је произнео богонадахнуту беседу поучавајући окупљени верни народ. Он је, том приликом, говорио о значају поста и значају Животворног Крста за наше спасење. На самом почетку, Владика је рекао да је нама потребна помоћ Божија и да због тога Црква у ову недељу износи Часни Крст, како би тражио силу, моћ и помоћ од Крста.

“Зато ми и целивамо Крст, Њему се клањамо да би се борили против свих нечастивих сила. Али нећемо моћи да победимо искушења, ако не победимо прво себе”, рекао је Владика. Он је још рекао и да се ђаволи не плаше ничег осим Крста, поста и молитве.

Говорећи о свакодневном Крсту, Владика је говорио да је то наш свакодневни живот. И на овом месту је споменуо Јеванђељске речи: “Ко хоће за мном да иде, нека се одрекне себе и узме Крст свој”. Јер, ако не узмемо Крст и не носимо га са благодарношћу, нећемо моћи да идемо за Христом, не можемо се спасити.

Црква износи Крст да нас охрабри, да знамо да је Господ све окрепио. Он је имао искушења, али је победио. Зато је Помоћ и Сила Крста потребна нама у овом Посту.

Говорећи о посту, Владика је рекао да пост није само не јести мрсну храну, већ не мислити и не чинити зло. И да је потребно да време проведемо у подвигу. Пост је пут подвига, пут ка Крсту, Распећу, али и наш пут ка Васкрсењу. Не можемо да васкрснемо без распећа. Морамо да разапнемо своју гордост, своју умишљеност.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

“И Крст и пост подразумева свлачење старог, огреховљеног човека, Адамовог човека који је пао. Он је пао, јер није узео Крст послушности”, рекао је Преосвећени Владика. Јер, без Крста нема спасења. Такође, Владика је рекао и да је Крст симбол страдања, али и симбол победе. Православним народима није потребно много говорити о Крсту, јер су они стално на Крсту.

“Тамо где је хришћанин, тамо је и Крст и обратно”, поучио је своје верне Владика. Он је додао и то да: “Ми преко Крста Васкрсавамо, јер је тамо Господ Христос. “ Такође, упозорио је да треба да осећамо радост, јер носимо Крст, али да то чинимо уз Божију помоћ.

Владика је опоменуо вернике да: “Са Крстом се спасавамо и са Њим идемо у Рај. “И цитирајући свете Оце, рекао је да је “хришћанин без Крста, као војник без оружја”. Такође, хришћанин који добија силу Крста, он добија и Светлост Христову и он тада зна да је на путу победе. Један од разбојника је победио на Крсту, покајавши се, а други је показао да је гордост препрека за спасење. Зато је и потребно да будемо свесни да је умишљеност страшна гордост и велики грех.

Светој Чаши спасења приступио је велики број верника, који се окупио око своје Цркве и свог Епископа, сјединивши се са Господом Христом.

Заједничарење је настављено на Трпези љубави, која је припремљена од стране братства храма Покрова Пресвете Богородице, старешине, протојереја Дејана Ђорђевића и протојереја Радосава Јаћимовића.

Вероучитељ Младен Алексић