ВЛАДИКА ЈОВАН: “ВАСКРСЕЊЕМ ХРИСТОВИМ ЧОВЕК ЈЕ ПОСТАО ИСТИНСКО БЕСМРТНО И НЕПРОЛАЗНО БИЋЕ”

ВЛАДИКА ЈОВАН: “ВАСКРСЕЊЕМ ХРИСТОВИМ ЧОВЕК ЈЕ ПОСТАО ИСТИНСКО БЕСМРТНО И НЕПРОЛАЗНО БИЋЕ”У четвртак Светле седмице, на дан Светог великомученика Георгија 6. маја 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Господин Јован служио је архијерејску Литургију у Храму Светог великомученика Георгија на Опленцу.

Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј – ставрофор Миладин Михаиловић, протојереј – ставрофор Драгољуб Ракић, протојереј Остоја Пешић, јерођакон Василије (Старовлах) и ђакон Стеван Илић.

Након прочитаног Јеванђелског зачала, између осталог рекао је владика Јован: “Васкрсење Христово заиста даје смисао и небу и земљи и човеку и свим догађајима у људској историји од Адама до данас и до свршетка света и века. Христос је Васкрсао и смрт победио и не само да живимо овде и сада него да живимо у вечности. Да живимо у Царству Небеском у присуству Бога, анђела и светитеља Божијих. Тако Свети апостол Павле каже: “да није Христос Васкрсао узалуд би била вера наша”. Васкрсењем Христовим човек је постао истинско бесмртно и непролазно биће. Очевидно је да Васкрсење Христово открива не само победу над смрћу и пролазношћу него и јављање пуноће божанске благодати и божанског смисла у свету и човеку. Љубављу Божијом прожети смо и загрљени и сабрани у Христу Васкрслом сви ми међусобно, наши преци, наши потомци и сва људска поколења у Цркви као Његовом Богочовечанском телу. Васкрење Христово улива у наша срца веру, наду и све остале хришћанске врлине које управо једино оне красе човека – човека као икону Божију. Помоћу Бога човек може постати савршен. Човек треба да тежи ка савршенству. Најбољи пример и вере и наде и љубави јесте Свети великомученик Георгије који је сведочио да је његов живот био сав у вери у васкрсење Христово и васкрсење његово. Да би одбранио своју веру он је и живот свој положио јер је знао зашта га полаже. Он је и страдао, али не воде сва страдања васкрсењу, него само она која имају веру у Онога који награђује оне који Бога љубе. Нека нам Господ помогне и нека нам да и снаге и силе и моћи да се обнављамо и да са васкрсење славимо и смисао човековог живота”.

Беседа Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Г. Јована

На самом крају Литургије владика Јован пресекао је славски колач. Након тога, трпезом љубави настављено је данашње сабрање у ресторану “Стара Варош” у Тополи трудом управника задужбине “Краљ Петар I”, господина Драгана Рељића.

Ђакон Стеван Илић